De 65-jarige activiste Regan Russell is vrijdagochtend tijdens een demonstratie voor een slachthuis in het Canadese Ontario doodgereden door een transportwagen. Russell gaf de varkens in de wagen water, toen de truck in beweging kwam en de vrouw overreed. Tientallen collega’s van Russell waren getuige van deze gruwelijke gebeurtenis. De politie onderzoekt of het een ongeluk was of dat er opzet in het spel was.

doodgereden
Regan Russel werd doodgereden door een vrachtwagen met varkens | ©Toronto Pig Save

Regan Russell was een activiste in hart en nieren. Al sinds 1979 zette ze zich in voor de dieren en andere kwetsbare groepen. Jarenlang was ze wekelijks aanwezig bij vreedzame wakes bij slachthuizen. Bij zo’n wake geven de activisten de varkens een laatste keer eten, drinken en aandacht, voordat ze worden geslacht. Juist op heel hete of ijskoude dagen brengen ze het leed in de transportwagens in beeld. Regelmatig komen dieren op snikhete dagen al dood aan bij het slachthuis. Ook voor de deuren van slachthuis Fearmans Pork in Burlington (Ontario) komen regelmatig tientallen activisten bijeen om te waken. In dit slachthuis worden dagelijks tienduizenden varkens geslacht.

Moedige vrouw

Anita Krajnc van dierenrechtenorganisatie Toronto Pig Save, waar Russell mede-oprichter van was, was getuige van Russells vreselijke dood.

“Ze stond voor de vrachtwagen toen deze over haar heen reed. Ze was een elegante, sterke en moedige vrouw. Ze was een mentor voor anderen en ze was altijd actief met vriendelijkheid in haar hart. Ze steunde Black Lives Matter, inheemse rechten en ze was een veganist pur sang die het belang van gelijke rechten voor dieren begreep.”

Regan Russell was eerder 11 keer gearresteerd tijdens demonstraties, voor diverse daden van “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Zelf dacht ze daar heel anders over.

“Mensen zeggen dat we de wet overtreden. Hoe denk je dat vrouwen het recht kregen om te stemmen? Hoe denk je dat slavernij werd afgeschaft? Mensen stonden op en overtraden de wet, omdat het idiote wetten zijn.”

Controversiële wet

De politie onderzoekt de toedracht van het dodelijke ongeval. Twee dagen vóór de dood van Regan Russell had de provincie Ontario een controversiële wet aangenomen. Een wet waarbij de politie boetes mag uitdelen aan personen die transporten “hinderen”. Volgens dierenrechtenorganisatie Animal Justice is Russell overleden als gevolg van de nieuw aangenomen wet. Advocaat Camille Labchuk, directeur van Animal Justice:

“Dit is wat er gebeurt als de overheid landbouwdieren niet beschermt tegen gruwelijk lijden. Het dwingt burgers om dat lijden zelf te tonen en te documenteren, zodat het publiek kan zien wat er zich achter gesloten deuren afspeelt.”

doodgereden
Varkens in transportwagens krijgen van activisten water | ©Toronto Pig Save

Russell was ook lid van dierenrechtenorganisatie PETA, een van de grootste dierenrechtenorganisaties van de wereld. PETA is geschokt door Russells dood.

“Dankzij de inspanningen van activisten zoals Regan zijn talloze mensen geïnspireerd om het beter te doen. We hopen dat het verlies van deze wonderbaarlijk vriendelijke ziel, die voor alle levende, voelende wezens zorgde, meer aandacht zal geven aan de benarde situatie van de onderdrukten. Regan had de moed en de standvastigheid om keer op keer getuige te zijn van het leed in de transportwagens van dieren die naar de slacht gaan. Ze toonde haar vriendelijkheid aan de bange gezichten die haar vanuit de truck aankeken.”

Bronnen:

©Animals Today

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.