In een vrachtruim van een vliegtuig van Ukraine International Airlines (UIA) zijn tientallen dode puppy’s aangetroffen. De hondjes, bedoeld voor de puppyhandel, zijn waarschijnlijk door verstikking om het leven gekomen. Ze werden ontdekt bij het uitladen van het vliegtuig op de luchthaven van Toronto. De lokale autoriteiten zijn in samenwerking met UIA een onderzoek gestart om de oorzaak van deze ramp te achterhalen.

gestikt
38 pups overleefden een vlucht van Oekraïne naar Canada niet, vele andere zijn ziek (foto ter illustratie) | © Uwe Maeurer Flickr via Compfight cc

Volgens een verklaring van de Canadese Voedsel- en Warenautoriteit (CFIA) zaten er meer dan zo’n 500 puppy’s in het vliegtuig van vlucht PS1241 van UIA. Ze waren afkomstig uit Kiev en zouden in Canada worden verkocht. Bij het uitladen op Pearson International Airport in Toronto bleek dat 38 puppy’s de vlucht niet hadden overleefd. Veel van de andere hondjes waren uitgedroogd, verzwakt of braakten.
Het incident werd eerst op Facebook beschreven door een inwoner die op dezelfde vlucht aan het wachten was om een kat op te halen voor een vriend.

Tijdens het laden was het zo’n 30 graden en volgens ooggetuigen leden de puppy’s zichtbaar. De kratten waren torenhoog opgestapeld en sommige waren zelfs omhuld met plastic.

Grootschalige puppyhandel

Volgens de National Post verklaarde een medewerker van de luchthaven in Kiev dat veel honden zo krap in hun kooi zaten, dat ze niet konden bewegen tijdens de bijna tien uur durende vlucht. Ook zou sprake zijn geweest van een slechte luchtcirculatie in het vrachtruim van de Boeing 767-300.

“Er waren er in totaal ongeveer 500, inclusief 200 Franse buldoggen, die werden meegenomen op de vlucht Borispol-Toronto, en 300 kooien, wat betekende dat sommige kooien twee honden bevatten.”

Rebecca Aldworth, directeur van de Canadese afdeling van Humane Society International, riep de autoriteiten op om uit te zoeken hoeveel puppy’s er bij zulke hoge temperaturen vervoerd zijn, en hoe vaak de veiligheidsnormen zijn overreden. Aldworth:

“Het roept veel vragen op. En ik weet zeker dat het Canadese publiek antwoorden op deze vragen wil. Een verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij zou geen dieren vervoeren in extreme hitte, omdat ze weten dat er een risico is op uitdroging, hitte-uitputting en zelfs verstikking.”

Volgens Aldworth heeft het gebeuren alles weg van grootschalige puppyhandel. De hondjes worden vanuit Oekraïense puppyfabrieken via Canadese brokers voor veel geld doorverkocht aan mensen die geen idee hebben waar de dieren vandaan komen.

“Wij werken al meer dan een decennium aan het sluiten van puppyfabrieken in Canada. En we zijn er kapot van om te zien dat dieren nog steeds in dit land worden geïmporteerd vanuit even gruwelijke faciliteiten in andere delen van de wereld.”

Onderzoek

Een CFIA-woordvoerder zei dat het bureau strenge normen hanteert voor de invoer van dieren naar Canada om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Ook is het verboden om dieren te vervoeren op een manier die letsel of overmatig lijden veroorzaakt. Het mag duidelijk zijn dat hoe de puppy’s vervoerd zijn, in strijd is met deze richtlijnen.

Volgens de Toronto Sun is de CFIA een onderzoek gestart naar hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Een woordvoerder zegt in een verklaring:

“CFIA-functionarissen onderzoeken momenteel de omstandigheden rond dit incident en zullen de volgende stappen bepalen zodra het onderzoek is afgerond.”

Sancties voor het niet voldoen aan de vereisten voor diertransport zijn inbeslagname van de dieren, boetes of juridische stappen.

Excuses

In een Facebook-bericht op vrijdag verontschuldigde Ukraine International Airlines zich voor het “tragische verlies van dierenlevens” op de vlucht.

De vliegtuigmaatschappij zou volgens een woordvoerder ‘met de lokale autoriteiten samenwerken om te bepalen wat er is gebeurd en om de nodige wijzigingen aan te brengen om te voorkomen dat een dergelijke situatie zich opnieuw voordoet.’

Maar dierenvrienden reageren sceptisch op deze excuses.

“Wie is verantwoordelijk voor dit onderzoek en wanneer zullen we een rapport zien waarin wordt uiteengezet wie verantwoordelijkheid neemt en wat u eraan doet, zodat het NOOIT meer gebeurt. We willen uw condoleances niet, wij willen actie!”

“Condoleances zullen de pijn die deze puppy’s urenlang aan boord van uw vlucht voelden, niet terugnemen. Hoe kunnen jullie met jezelf leven? Condoleances zullen niet voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.”

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel