Onderzoekers van een veterinaire school in Alfort, Frankrijk, hebben 8 Mechelse herders opgeleid die feilloos de geur van COVID-19 kunnen identificeren. Zij hebben ontdekt dat het zweet van mensen die met het virus besmet zijn, een unieke geur heeft die in bijna alle gevallen door de honden wordt herkend. Het gebruik van honden kan volgens de wetenschappers de snelheid waarop mensen op COVID getest worden enorm verhogen.

identificeren
Honden hebben zo’n sterk reukvermogen, dat ze bepaalde ziektes zoals malaria en blaaskanker kunnen detecteren. 8 honden zijn inmiddels getraind in het detecteren van COVID-19 | Foto: schermafdruk video

In het onderzoek herkenden de Mechelse herders een positief COVID-zweetmonster in gemiddeld 95% van de gevallen. Vier honden wisten zelfs bij 100% van de monsters het virus te herkennen.

Uitmuntend reukvermogen

Volgens de onderzoekers hebben mensen het reukvermogen van honden al eeuwenlang als hulpmiddel ingezet bij medische diagnoses. Zo zijn er zo’n 2000 wetenschappelijke studies waarin honden kanker bij patiënten hebben ontdekt.

Het sterk ontwikkelde reukvermogen van honden werd in de jaren tachtig voor het eerst professioneel gebruikt om kwaadaardige tumoren voor blaas-, colorectale en andere kankers te detecteren. Daarna werden honden opgeleid om andere ziektes te herkennen, zoals epilepsie, malaria, diabetes en zelfs Parkinson.

Okselzweet

Voor het coronavirus-onderzoek verzamelden de onderzoekers 168 monsters van okselzweet van COVID-positieve mensen. Ze gebruikten 18 honden die waren opgeleid om explosieven, darmkanker en overlevenden te detecteren tijdens zoek- en reddingsmissies.

Potten met monsters van COVID-positief zweet werden in een lijn geplaatst. Daarna werden trechters in de potten gestoken waaruit de honden de geur opsnoven. Er werden proeven gedaan met 3, 4, 6 en 7 potten, waarvan er slechts één een positief monster bevatte. De auteurs van de studie geven aan:

“De resultaten van deze eerste proof-of-concept-studie tonen aan dat COVID-19-positieve mensen okselzweet produceren dat voor de detectiehond een andere geur heeft dan COVID-19-negatieve personen.”

Al eerder bereikten Britse onderzoekers vergelijkbare resultaten, maar dan met cocker spaniels en labradors.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Snelle detectie

De honden zouden volgens de onderzoekers in grote groepen mensen binnen seconden kunnen detecteren welke mensen nader getest en eventueel geïsoleerd moeten worden. Dit zou van grote waarde kunnen zijn, bijvoorbeeld voor vliegvelden, grenzen en landen waar onvoldoende diagnostische tests zijn. De verwachting is dat de eerste COVID-detectiehonden binnen 3 tot 6 maanden professioneel worden ingezet.

Bron:

©Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.