Vanaf vandaag draait de indringende bioscoopspot tegen verre veetransporten van dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) in de 22 grootste filmhuizen van Nederland, waaronder Tuschinski in Amsterdam, Kinepolis in Rotterdam en Pathé Buitenhof in Den Haag.

veetransporten
Dierenleed bij verre veetransporten in de bioscoop | Foto: CIWF

De spot toont de dieronvriendelijke omstandigheden waarop duizenden Europese dieren dagelijks op transport worden gesteld naar verre bestemmingen. De bioscoopcampagne is geheel gefinancierd door een crowdfundingactie. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

Het dagenlange gesleep met dieren leidt tot massaal dierenleed. Steeds meer mensen komen hier tegen in opstand. Deze gruwelijke handel is totaal onnodig en moet verboden worden.” 

Actrice Miryanna van Reeden sprak geheel belangeloos de spot in. De bioscoopcampagne maakt deel uit van de activiteiten rond de tweede Internationale actiedag tegen verre veetransporten op 13 september, een initiatief van CIWF. De organisatie voert internationaal campagne voor een maximum transportduur van 8 uur, strengere controles en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU.

Internationale actiedag tegen verre veetransporten
Op de Internationale actiedag tegen verre veetransporten op 13 september organiseren dierenbeschermingsorganisaties en individuen overal ter wereld, van Australië tot Sierra Leone en van Zuid-Korea tot aan Canada, demonstraties, presentaties en social media acties om te protesteren tegen het dierenleed tijdens verre veetransporten. CIWF is initiatiefnemer van deze wereldwijde protestdag. Meer informatie op: http://nl.stoplivetransport.org.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Dierenleed
Jaarlijks gaan bijna 4 miljoen Europese dieren op transport naar landen buiten de EU. Ook Nederland exporteerde in de afgelopen 5 jaar ruim 40.000 runderen naar onder andere Jordanië, Rusland en Marokko. Veel voorkomende dierenwelzijnsproblemen zijn onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van zieke, zwakke of zwangere dieren en afwezigheid van medische zorg. Eerder presenteerde CIWF een schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren naar Israël en Gaza. De beelden onthulden bovendien fysiek geweld (o.a. stokslagen) en brute onverdoofde slacht op de plaats van bestemming.

Internationale campagne tegen verre veetransporten
CIWF voert al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. De organisatie pleit voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten en een verbod op veetransporten naar landen buiten de EU, waar het welzijn van dieren tijdens transport niet te garanderen is.

De spot is te zien bij alle films (behalve kinderfilms) van 7 t/m 13 september in de 22 grootste filmhuizen van Nederland.

Miryanna van Reeden
Actrice Miryanna van Reeden sprak de bioscoopspot in. Miryanna: “Heel veel mensen hebben geen idee van de trieste ellende waarin dieren verkeren op verre veetransporten. De beelden zijn niet aangenaam, maar ze schudden wakker en dragen bij aan meer bewustzijn.”

Persbericht Compassion in World Farming (CIWF)