UGG Australia maakt zich druk om de op handen zijnde verkoop van grote partijen UGGs door Mediamarkt. Het bedrijf heeft aangegeven er alles aan te doen om te voorkomen dat Mediamarkt de schoenen ook echt gaat verkopen.

UGGs
De advertentie van Mediamarkt

UGG Australia waarschuwt klanten dat het misschien wel om nep UGGs gaat en gaat juridische stappen nemen tegen de “ongeautoriseerde verkoop”, zo laat een woordvoerder weten. Een een eerste brief aan Mediamarkt is al verstuurd, maar het concern heeft aangegeven zich niets aan te trekken van het ongenoegen van UGG Australia.

Het zou mooi zijn wanneer UGG Australia en Mediamarkt ook zo hun best deden te strijden tegen het dierenleed dat achter deze nog immer zo populaire schoenen schuil gaat. Om te beginnen is Australië de grootste wolproducent van de wereld. Op de gigantische schapenfarms aldaar lopen, in kuddes van duizenden stuks, in totaal ongeveer 150 miljoen schapen rond.

Het leven van een schaap in Australië gaat niet over rozen. In de eerste plaats zijn de kuddes zo groot dat de boeren niet in staat zijn om het welzijn van individuele dieren in de gaten te houden. Maar op deze factory farms, fabrieksboerderijen, wordt de dieren vrijwel al hun natuurlijke behoeftes ontzegd. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden: op gigantische, maar toch overbevolkte, modderige percelen, waar ze onmogelijk een kudde kunnen vormen, waardoor er voortdurend gevechten gaande zijn. Ziektes en parasieten komen veelvuldig voor, omdat de farmers liever geen geld uitgeven aan dierenartsen – een bepaald percentage uitval accepteren is goedkoper.

Als de lammetjes een paar dagen oud zijn worden ze onverdoofd gecastreerd, de staartjes worden afgesneden en ze worden geoormerkt. Vaak worden ze ook gebrandmerkt, wat op hun neus grote derdegraads verbrandingen veroorzaakt. Hun lippen of oren kunnen worden getatoeëerd.

En UGG Australia heeft een punt als zij zegt bang te zijn dat het bij de actie van Mediamarkt om zogenaamde nep UGGs zou gaan. Vanwege het grote succes van de UGGs worden zij in voornamelijk China namelijk op grote schaal nagemaakt. In China leeft echter een zeer goedkope vervanger van de schapen: de wasbeerhond. De wijze waarop deze dieren aan hun eind komen tart elke verbeelding.

Achter het dragen van UGGs zit dus zeer ernstig dierenleed verborgen. De remedie: loop er, ongeacht de prijs en op diervriendelijke schoenen, die overal te krijgen zijn, met een hele, grote boog omheen! En wil je meer lezen over de lijdensweg van dieren ten behoeve van UGGs, lees dan hier het hele artikel dat Piepvandaag.nl er eerder over publiceerde.

©PiepVandaag.nl