Afgelopen week werd voor het gerechtshof een 55-jarige dierenhandelaar veroordeeld in hoger beroep. De lucratieve internationale illegale dierenhandel van de man uit Woerden levert hem 10 maanden celstraf met 5 voorwaardelijk op en hij mag twee jaar lang zijn beroep niet beoefenen.

dierenhandelaar veroordeeld
Foto: publiek domein

De advocaat van de veroordeelde kon de eerdere uitspraak flink terugschroeven in hoger beroep, want volgens de rechtbank zou hij drie jaar lang niet werkzaam mogen zijn als dierenhandelaar en bedroeg de celstraf 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk.

De dader verhandelde in samenwerking met twee andere Nederlanders exotische diersoorten, voornamelijk vogels en katachtigen zonder zich aan de voorschriften te houden. Hij verkocht onder andere amoerpanters, lijgers en ringstaartmaki’s in de Verenigde Arabische Emiraten en pleegde grootschalige fraude bij de invoering van wilde vogels uit Turkije en Bulgarije.

Volgens het hof gingen de verdachten berekend illegaal te werk om grof geld te verdienen en worden ze dus bestemd als criminele organisatie met vele contacten en achterpoortjes. Ook zijn gebrek aan respect voor de bestaande voorschriften wordt hem kwalijk genomen. Hij laat na om de dieren naar behoren te verzorgen en vervalst hun papieren zonder interesse in hun herkomst of welzijn.

Bron ©PiepVandaal.nl