In het Raubtierpark, een dierentuin in het Zwitserse Subingen, leven zo’n veertig dieren in gevangenschap. Hierbij zitten onder andere achttien katachtigen en een beer. Maar het park is failliet en de eigenaar dreigt alle dieren te laten afmaken.

Zwitserse dierentuin
Luipaard in het Raubtierpark in Subingen | Foto: Tambako The Jaguar/Flickr

De eigenaar van het park, René Strickler, is een voormalig circusdirecteur. Toen hij zijn Raubtierpark begon, voerde hij met deze dieren ook shows op. Dit alles gebeurde onder het motto ‘vriendschap met roofdieren’.  Deze vriendschap is volgens hem zo sterk dat deze dieren niet zonder hem kunnen.

De dieren van de failliete dierentuin naar een andere locatie brengen is volgens Strickler hierdoor niet mogelijk. Hij is van mening dat het hart van de dieren gebroken wordt als zij van hem gescheiden worden. Daarom is volgens hem de dood een betere oplossing voor de dieren dan verhuizen.

Rekeningen
Het probleem begon toen Strickler zijn rekeningen niet meer kon betalen. Strickler huurde de grond waar de dierentuin op gebouwd is van Espace Real Estate – een vastgoedorganisatie. Deze instantie had het liefst de dieren eind vorig jaar al zien verdwijnen. Hier was zelfs een gerechtelijk bevel voor gegeven. Het vinden van een geschikt onderkomen bleek voor de autoriteiten zo moeilijk dat die beslissing moest worden opgeschort. Strickler heeft hierdoor weer even de tijd om naar een andere oplossing te zoeken. Espace Real Estate zegt de grond wel te willen verkopen en Stricker hoopt nu het geld bij elkaar te krijgen om de grond van het park over te kopen. Dit zal echter niet makkelijk te realiseren zijn, aangezien de kosten hiervoor in de miljoenen lopen.

Petities
De kwestie trok meteen veel aandacht op sociale media. Zo zijn er diverse Facebookpagina’s opgericht om die proberen de dieren en Strickler bij elkaar te houden. Daarnaast is er een petitie gestart waarmee geprobeerd wordt de dierentuin open te houden. Maar deze acties kennen ook tegengeluiden. Via een andere petitie wordt geprobeerd om juist de dierentuin te laten sluiten en de dieren over te brengen naar een passende natuurlijke opvang.

VIER VOETERS
Ook de organisatie VIER VOETERS is betrokken bij het lot van de dieren. Ze laten op hun Facebookpagina weten graag te willen helpen een oplossing te vinden voor de achttien katachtigen van de dierentuin:

“Hoewel VIER VOETERS niet de mogelijkheid heeft zelf opvang te bieden aan alle achttien dieren, zetten we graag onze expertise en ons internationale netwerk in om een oplossing te vinden.”

Zij vermelden verder dat eerdere verhuizingen van bijvoorbeeld circusdieren altijd goed zijn gegaan.

Ons kantoor in Zwitserland heeft de Zwitserse autoriteiten hulp geboden bij het vinden van een oplossing voor de 18…

Geplaatst door VIER VOETERS op donderdag 11 februari 2016

Bronnen: Metro, Grenchner Tageblatt, Daily Mail, Solothurner Zeitung © PiepVandaag.nl Janna van Strien