Voor het eerst zijn door Nederlandse onderzoekers op de Afrikaanse savanne dierenpopulaties geteld door middel van een satelliet.

satelliet
Gnoes | © Burrard-Lucas Photography

Het is wetenschappers van de Universiteit Twente gelukt om met de computer gnoes en zebra’s te identificeren op satelietbeelden. In het natuurpark Masai Mara in Kenia werden de dieren bij proeftellingen met behulp van speciale software met een foutmarge van 8 procent opgespoord.

Individuele dieren werden door het computersysteem herkend op basis van het aantal pixels op satellietbeelden. Zowel gnoes als zebra’s zijn op de beelden zo’n 3 tot 4 pixels lang en 1 tot 1,5 pixel breed. Door middel van beeldanalyse en met de hulp van biologen kon uiteindelijk worden bepaald om welke diersoort het ging.

De telling was een kleinschalig experiment om aan te tonen dat tellingen van dieren met behulp van satellieten in de toekomst mogelijk zijn. Het zou enorm veel tijd en moeite sparen als het werk inderdaad door computers zou kunnen worden overgenomen, aldus onderzoeker Zheng Yang:

“We zijn erg blij met deze eerste resultaten, onze methode blijkt een nuttig instrument en veel goedkoper en minder arbeidsintensief dan traditionele methoden.”

Om de tellingen nauwkeuriger te maken moet er wel een vervolgonderzoek komen.

“De tellingen weken met gemiddeld 8,2 procent af van de handmatige tellingen die we hebben uitgevoerd.”

Yang hoopt uiteindelijk een computersysteem te ontwikkelen dat zelfstandig onderscheid kan maken tussen gnoes, zebra’s en andere diersoorten.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.