Begin deze maand werd een deel van Chili getroffen door ernstige bosbranden. Reddingswerkers en de lokale bevolking helpen de dieren met brandwonden en andere gezondheidsproblemen door de natuurbranden.

dieren met brandwonden Chili
Dieren met brandwonden in Chili hebben verzorging nodig | Screenshot YouTube AP Archives

In een plaatselijke school in de Chileense stad Viña del Mar is een geïmproviseerd dierenziekenhuis opgezet door de Humane Society International (HSI) om dieren met brandwonden en andere wonden te behandelen. De stad is begin deze maand zwaar getroffen door een heftige natuurbrand. Volgens de VN is het één van de dodelijkste bosbranden ooit in dat land. Veel van de binnengebrachte dieren hebben pijnlijke brandwonden aan hun poten en lichaam. Daarnaast zijn er dieren met geïnfecteerde ogen door vallend as en puin, en ademhalingsproblemen door het inademen van rook. Verder hebben veel huisdieren last van uitdroging en ondervoeding omdat ze dagenlang voor zichzelf moesten zorgen nadat ze tijdens de bosbranden gescheiden raakten van hun families.

Ook huisdieren met brandwonden

Gestrest en grijs van de as lopen honden en katten op straat. Gelukkig zijn er veel mensen die de dieren helpen waar ze kunnen en ze naar het noodhospitaal brengen. Het geïmproviseerde noodhospitaal werd opgericht nadat de bosbranden begonnen en heeft tot nu toe zo’n 150 dieren behandeld. Elke dag komen lokale bewoners wanhopig naar het dierenziekenhuis toe in de hoop herenigd te worden met hun huisdier. Daniele Sanchez, directeur van de HSI in Chili:

“Deze dieren hebben een zeer angstige tijd doorgemaakt, en dat werd nog erger omdat ze gescheiden waren van hun families. Veel dieren zijn geschokt, uitgedroogd en ondervoed. We werken hard om gelukkige herenigingen mogelijk te maken, zodat mensen en hun dieren in ieder geval weer samen zijn om elkaar door het trauma heen te helpen.”

Binnenkort begint het rampenteam van de organisatie ook met zoek- en reddingsacties in afgelegen gebieden. Daar verwachten ze nog meer verzwakte dieren en dieren met brandwonden aan te treffen. Uit ervaring weet de organisatie dat gewonde en zieke dieren een tijdje kunnen overleven met een beetje water en voedsel, maar dat ze zonder behandeling snel bezwijken aan verwondingen en infecties. Het team heeft veel ervaring met reddingsacties bij natuurrampen. Ze hebben ook bij de bosbranden in Australië in 2020 en de aardbevingen in Turkije vorig jaar reddingsacties opgezet.

Bosbranden door klimaatverandering

De bosbranden zijn het gevolg van El Niño – een terugkerend natuurverschijnsel dat een opwarmend effect heeft – en langdurige droogte en een hittegolf door klimaatverandering. De afgelopen tien jaar kampt het land al met een “mega-droogte”, de langste droge periode in minstens duizend jaar. Het legt veel druk op watervoorraden en de droogte maakt de omgeving vatbaar voor brand. Het land heeft ook last van enorm hoge temperaturen in de afgelopen dagen. Op 31 januari dit jaar was het daar 37,3 graden. Dat is de derde hoogst gemeten temperatuur in meer dan een eeuw.

dieren met brandwonden in Chili
Ook veel katten hebben verzorging nodig voor brandwonden | Foto: screenshot YT AFP News Agency

Deze factoren gecombineerd met een sterke wind zorgen voor de perfecte condities voor verwoestende natuurbranden. Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) zullen bosbranden tegen 2030 waarschijnlijk met 14 procent en in 2100 zelfs met 50 procent toenemen, vergeleken met 2020, door de langdurige gevolgen van klimaatverandering. Er zullen dus voorlopig nog veel dieren met brandwonden zijn die behandeling nodig hebben.

Bronnen:

3 miljard dieren getroffen door Australische bosbranden

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma