De meest romantische dag van het jaar is net weer achter de rug: Valentijnsdag. Op deze dag vol liefde proberen velen hun beminde te verleiden. Je extra opdoffen, een heerlijk parfummetje op, een serenade brengen of een spannende dans. Er zijn een hoop versiertrucs die wij mensen uit de kast trekken. Maar hoe zit dat eigenlijk met dieren? Hoe verleiden zij elkaar en in hoeverre komen hun versiertrucjes overeen met de onze? Wij zochten het voor je uit!

Valentijnsdag
Tuimelaars proberen indruk te maken op hun geliefde met synchroonzwemmen en mooie sprongen | Foto credit: AlexandreRoux01 via Compfight cc

Serenade
Wat is er nou romantischer dan een serenade? Hoeveel vrouwen zwijmelen niet weg bij de zwoele stem van een zanger? In het dierenrijk staat de vogel natuurlijk het meest bekend om zijn prachtige stem. Wat betreft de zangkunsten van deze diertjes steekt de liervogel er met kop en schouders bovenuit. Om vrouwtjes te lokken haalt hij al zijn trucjes uit de kast en produceert hij de meest bijzondere geluiden. Waar hij vooral in uitblinkt is het imiteren van geluiden. De liervogel imiteert meestal andere vogelsoorten of dieren, maar voegt hier andere kunstmatige geluiden aan toe. Op Youtube zijn tal van filmpjes te vinden van de liervogel die camera’s nadoet, sirenes en zelfs kettingzagen.

Opdoffen
Naast een buitengewone stem, heeft de liervogel een indrukwekkende staartpluim die hij daarnaast graag inzet om vrouwtjes te veroveren. Want naast een mooie stem is een goede look natuurlijk ook erg belangrijk om je concurrenten uit te schakelen. Wanneer je aan een prachtig verendek denkt, denk je al gauw aan de pauw. Maar niet alleen de pauw heeft een indrukwekkend verenkleedje, het argusfazantmannetje steelt pas echt de show.

Dans
Ook een romantische dans kan je hart in vuur en vlam zetten. De tuimelaar schakelt de hulp van zijn maten in om zijn geliefde voor zich te winnen. Samen zwemmen ze synchronisch en springen ze uit het water om indruk te maken op de dames. Een ander dier dat flexibel is in de heupen is de pauwspin. Met de voetjes in de lucht danst deze spin voor meerdere vrouwtjes en hij heeft het zwaar! Presteert hij niet, dan wordt hij helaas opgegeten (gelukkig gebeurt dat niet bij ons in de bar!).

Parfum
Een lekker geurtje kan natuurlijk ook de interesse van het andere geslacht opwekken. Bij varkens produceren vrouwtjes in hun vruchtbare periode een bepaalde lucht waarvan de mannetjes gaan schuimbekken. De hormonen in dit speeksel trekt de vrouwtjes weer aan.

Klusser
Wat voor velen daarnaast een echt sexappeal is, is een handige man. In het dierenrijk zijn er een hoop dieren die het vrouwelijke geslacht proberen te verleiden door het bouwen van een huis. De prieelvogel bouwt bijvoorbeeld een nestje waarin hij zichzelf tentoonstelt zodat de vrouwtjes hem en zijn bouwsel kunnen bewonderen. Ook de cichliden, baarsachtigen, bouwen een huis voor hun vrouwtjes. Het mannetje draagt het zand in zijn mond om zo zijn zandkasteeltje te bouwen.

Kortom: als het om de liefde gaat verschillen mens en dier nog niet zo gek veel van elkaar en worden er toch vaak dezelfde trucjes uit de kast gehaald. Misschien kunnen wij zelfs nog wel wat van hun romantische verleidingspogingen leren!

Bronnen: The Telegraph, National Geographic, National Geographic ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen