De plastisch chirurg van de zeehonden heeft gesproken (Trouw.nl). En de Zeehondencrèche zoals Lenie die voor ogen had, is dood. Wat een ongeloofwaardig verhaal van die dr Marck!

Zeehond
Vildaphoto.net | Yves Adams

Zeehonden hebben geen liposuctie nodig: ze moeten juist ruim in het vet zitten om het winterkoude water te overleven. Wat bedoelt die man met ‘natuurlijke gewichten van zeehonden’? Wat is dat concreet? 35 kilo dus voor jonge gewone zeehonden. Dat kun je zo googlen. Precies waar Lenie zich hard voor gemaakt heeft. Te mager betekent de dood. Ga nu zelf in het ijskoude Wad zitten en je bent vrijwel zeker binnen anderhalf uur dood.

15 jaar zou hij bij de crèche betrokken zijn, maar hoe vaak zou een plastisch chirurg nou nodig zijn voor een zeehond? Hooguit voor een enkele keer als een etterende teen moet worden geamputeerd. Dus waar haalt die man zijn ‘wijsheid’ vandaan? Dat is hem ingefluisterd, want het was met de komst van een nieuwe Raad van Toezicht blijkbaar nodig om zelfs stromannen in te zetten om Lenie en haar beleid zwart te maken.

Laat je niks wijs maken. Zeehondzorg staat voor Lenie bovenaan en dan zou het toch uiterst dom zijn de dieren kritiekloos antibiotica toe te dienen. Dat zou koren op de molen zijn van tegenstanders van de opvang van zeehonden. Opvang is heel belangrijk en leert bijvoorbeeld dat het Wad ziek is: zeehonden lopen een abnormaal hoge kans longworminfecties te krijgen. Lenie weet precies wat nodig is en ontwikkelt hoge kwaliteit zorg met de juiste wetenschappers.

De briljante Iraanse dierenarts Mostafa Shahi Ferdous werkte al in 2008 in de crèche aan alternatieven voor antibiotica. De huidige dierenarts die nu zo vernieuwend zou moeten zijn, kwam toen nog maar net kijken. Ze kan niet tippen aan het niveau van Mostafa, die helaas in 2011 overleed in een auto-ongeluk. En de chirurg maakt zichzelf belachelijk als hij meldt dat ‘dankzij’ de nieuwe directeur de opvangtijd drastisch is teruggebracht.

Meer dan 100 dagen opvangen van zeehonden is gebruikelijk en nodig om zeker te zijn dat de medicatie, zoals de antiwormmiddelen, uit het dier verdwenen zijn, zodat die middelen niet in de natuur komen. Het is echt slecht voor het dier en de natuur wat er nu gebeurt. U houdt zich stil over de jonge zeehond in de opvang die nog steeds kampt met een knots van een zender die onderzoekers van IMARES met keiharde epoxy in de nek hebben geplakt. Als de huidige dierenarts en u echt zorg hadden voor het dier, dan had u die zender een maand geleden van de huid kunnen verwijderen. Houd u bij uw leest!

©PiepVandaag.nl Dr. D.W. van Liere, adviseur wetenschap en beleid Zeehondencrèche tot oktober 2013