Omdat in de rivier de Mekong in Zuid-Laos een waterkrachtcentrale wordt gebouwd zal de nu al zeer zeldzame rivierdolfijn nog sneller uitsterven. Die voorspelling doet het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Irriwaddydolfijn - rivierdolfijn
Irriwaddydolfijn | Foto: © Department of Fishery of Thailand via CITES.org

In Laos leven nog maar zo’n 85 rivierdolfijnen ofwel irriwaddydolfijnen. Het leefgebied van de dieren is de Mekongrivier. Op nog geen kilometer afstand van hun belangrijkste leefgebied komt nu de Don Sahong-dam.

De planning is dat de bouw van de dam dit jaar van start gaat. Als eerste worden tonnen rotssteen door middel van explosieven verwijderd. De geluidsgolven die daarbij ontstaan zorgen voor desoriëntatie van de dolfijnen met mogelijk de dood als gevolg. Dolfijnen staan bekend om hun extreem goede gehoor.

Met de bouw van de dam zal ook het leefgebied van de dolfijnen verkleind worden en er zal meer bootverkeer zijn. Daarbij zal op den duur de vispopulatie verstoord worden en dat heeft weer gevolgen voor de dolfijnen. Het Wereld Natuur Fonds roept de regering van Laos op af te zien van de bouw van de dam en te zoeken naar alternatieven.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.