België heeft bezoek van een Italiaanse wolf, meldde het Belgische Wereldnatuurfonds. Wat geweldig! Alle Nederlandse en Belgische wolven die op DNA zijn onderzocht, zijn van Duits-Poolse origine. Maar er is bij Neufchâteau een wolf waargenomen met een DNA-spoor dat terugvoert naar Italië.

Italiaanse wolf
Huilende wolven in België en één die Italiaans huilt | Foto: publiek domein

De Italiaanse wolf is wat kleiner dan de Europese wolf en heeft een lichtere vachtkleur. Het is een ondersoort. De Italiaanse wolf mengt zich al met de wolven in de bergstreken in Zuid-Frankrijk, maar snuffelt nu blijkbaar ook verder noordelijker.

Intrigerend wat zo’n dier beweegt om 1000 kilometer te gaan struinen. Hoe gaat dat in zijn werk? Welk kompas gebruikt ze? Op grond waarvan besluit ze naar het noorden te gaan? Waarom niet westwaarts, dieper Frankrijk in? Als je in staat zou zijn om het traject te volgen, dan zou dat misschien beter te begrijpen zijn.

Toeval?

De andere Belgische wolf, Naya, die nu drachtig is en nabij militair domein Kamp Beverlo in Leopoldsburg leeft, is al als jong dier een zender omgedaan. Ze is vanuit haar roedel op de Lübtheener Heide (Mecklenburg-Vorpommern) tot in België gevolgd. Ook bij haar is het intrigerend dat zij voor een westelijk koers heeft gekozen. Waarom gaan de wolven vanuit Duitsland vrijwel allemaal westwaarts? En niet naar het Noorden, richting Denemarken of naar Beieren? Toeval?

Italiaanse wolf
Waarom gaan de wolven vanuit Duitsland vrijwel allemaal westwaarts? | Foto: publiek domein

Keuzes

Nee, het is een stapeling van keuzes door de wolf, en blijkbaar overeenkomend bij de massaal westwaarts trekkende Duitse wolven. Maar welke keuzes dan? Naast het type rustgebied dat verkozen wordt, zou je ook kunnen kijken naar de voedselvoorkeur.

Naya was opgegroeid op een heide van een militair oefenterrein en koos op de weg naar België steeds voor een heideterrein als tussenstop en een heide-militair oefenterrein als eindstation. Als je de kaart met militaire oefenterreinen zou plotten, zou je dan Naya’s keuzes kunnen begrijpen? Ze doodde ook schapen; is de schaapdichtheid eerder westwaarts toenemend dan noordwaarts of zuidwaarts? Dat zou een tweede idee kunnen zijn om de koers te begrijpen.

En dan de Italiaanse bezoeker. Waardoor heeft hij/zij zich laten leiden? Echt nog een mysterie. Misschien de maan… Het was zaterdag volle maan. Huilende wolven in België en één die Italiaans huilt.

Diederik van Liere  – Institute for Coexistence with Wildlife

  • Lees ook:

Diederik van Liere: De wolf is ‘hot’, ook in de verkiezingsprogramma’s?