In het Limburgse Bergen heeft een deurwaarder de hond van een man in beslag genomen wegens openstaande schulden. Inmiddels heeft eigenaar Harry van der Schoot een bedrag overgemaakt en mag hij zijn hond komen ophalen.

deurwaarder
Foto (illustratief): publiek domein

De zesjarige Duitse dog, Nero werd door deurwaarder Harrie van de Pas inbeslaggenomen als pressiemiddel om eigenaar Harry tot betaling over te laten gaan. Van de Pas:

“De zaak loopt al een aantal jaar en we moesten druk uitoefenen om betaling los te krijgen.”

Eigenaar Harry laat tegen 1Limburg weten vooral verbaasd te zijn dat de deurwaarder tot een dergelijke actie is overgegaan.:

“Een hond van zes die gemiddeld acht jaar oud wordt, wat heeft die voor waarde?”

Overigens werd de andere hond van Van der Schoot niet in beslag genomen.

Deel inboedel
Volgens de huidige wetgeving vallen huisdieren onder de inboedel en mogen dus in beslag genomen worden door een deurwaarder. Deze wetgeving is ooit in 1838 opgesteld en moet volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders hoognodig gemoderniseerd worden. Voorzitter Wilbert van de Donk:

“Onze visie op huisdieren is niet meer zoals toen. Nu worden dieren vaak gezien als een lid van het gezin en niet meer als een zaak van waard. We willen een regeling waarin duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen huisdieren en bijvoorbeeld honden van fokkers.”

Deurwaarder veilt kat als deel van inboedel

Kat
Het is niet de eerste keer dat een deurwaarder tot dergelijke bizarre maatregelen overgaat. In mei 2016 werd  in Zoetermeer door een deurwaarder een hele inboedel van een familie geveild waaronder ook de kat van het gezin. Door de algehele maatschappelijke verontwaardiging liet het deurwaarderskantoor daarop weten dat de veiling van de kat geen doorgang had. De deurwaarder gaf destijds aan dat het gebruikelijk is dat dieren bij bijvoorbeeld een belastingschuld ook onder de hamer komen:

“Ja hoor… Paarden, honden, katten, van alles wordt er geveild. Er zijn bijvoorbeeld fokhonden die tienduizenden euro’s waard zijn.”

Inmiddels is in juni van dit jaar een wetsvoorstel ingediend waarin bij in beslagname van de inboedel onder meer een uitzondering wordt gemaakt voor reguliere huisdieren. Het voorstel is overigens nog niet aangenomen.

Bron:

©AnimalsToday.nl