Al ruim 25 jaar worden in de laboratoria van de Katholieke Universiteit Leuven (KU) katten en chinchilla’s misbruikt voor invasieve hersenexperimenten. Keer op keer worden uitgebreide dierproeven uitgevoerd om het zenuwstelsel van katten en chinchilla’s te bestuderen door middel van het afsnijden van hun oren. De projecten vormen een aaneenschakeling van eindeloze variaties op steeds dezelfde procedures.

KU Leuven
ADC demonstreert tegen dierproeven KU Leuven | Foto: ADC

De dierenrechtenorganisatie Anti Dierproeven Coalitie (ADC)  zal vandaag – vrijdag 24 april – tussen 13 en 15 uur actievoeren in de Leuvense Diestsestraat tegen deze dierproeven. Meer dan 100 activisten met verwonde oren zullen aan voorbijgangers vragen of ze hun oren ook mogen afsnijden.

Onlangs schreef Rik Torfs, rector van de KU Leuven, een opvallende tekst met daarin onder meer:

“Dieren zijn geweldig. Neem nu mijn twee lichtjes krankzinnige katten. Ze beschikken over een uiteenlopend karakter en reageren verschillend. Ze hebben elk een eigen definitie van geluk, zonder er veel over te hebben gelezen. Ze zijn een levend raadsel dat niettemin geruststelt. Op een zondagmorgen, bijvoorbeeld. Tijdens het schrijven van een column over dierproeven.”

Danny Flies, ADC-voorzitter, reageert daarop:

“Qua hypocrisie kan deze uitspraak van Torfs tellen! Torfs, de man die letterlijk ALLE dierproeven oogluikend toelaat aan zijn universiteit. Ik kan alleen hopen dat Rik thuis beter voor zijn dieren zorgt dan dat de dieren aan zijn universiteit behandeld worden.”

Belastinggeld
Vanaf 2003 zijn deze specifieke experimenten  gefinancierd met belastinggeld. De subsidies lopen nog verder tot minstens 2017. Voor de periode van 2009 tot 2017 werd 987.000 euro toegekend voor deze projecten. In Leuven worden nu al meer dan 100.000 dieren per jaar misbruikt voor dierproeven. ADC wil niet meer dierproeven, ADC wil er geen!

Persbericht ADC