De gemeente Hilvarenbeek heeft hondenhandel De Meiboom in Diessen per direct opdracht gegeven te sluiten vanwege de coronamaatregelen. House of Animals diende een handhavingsverzoek in bij de gemeente om af te dwingen dat deze beruchte handelaar, zeker in de coronatijd, de handel in puppy’s moest stoppen. House of Animals wil de hondenhandelaar aanbieden de puppy’s die op dit moment aanwezig zijn op te vangen en er adoptanten voor te zoeken.

De Meiboom in Diessen toch dicht tijdens lockdown
Puppyhandel De Meiboom in Diessen overtrad de coronamaatregelen | Foto: publiek domein

Burgemeester Evert Weys van de gemeente Hilvarenbeek, waar Diessen onder valt, licht de sluiting toe:

“Ik vind het van groot belang dat zowel inwoners als ondernemers in onze gemeente zich houden aan de coronamaatregelen, en dat het goed is dat als daar onduidelijkheid over is wij helderheid verschaffen.”

Terwijl het kabinet de lockdown heeft verlengd, bleef een van de grootste Nederlandse puppyhandelaren buiten schot. Niet-essentiële winkels zijn gesloten en ook hondentrimsalons moesten hun werk  staken, maar de verkoop van puppy’s floreerde. Bij de beruchte puppyhandelaar in Diessen werd de lockdown niet nageleefd.
.

Hondenhandelaar in Diessen overtreedt coronaregels

Druk bij De Meiboom in Diessen

Bij House of Animals meldden ooggetuigen dat het op de parkeerplaats bij de handelaar in het Brabantse Diessen enorm druk was. Dat blijkt ook uit het aantal advertenties dat online staat. Zo staan er op Marktplaats gemiddeld 25 advertenties onder 25 verschillende accountnamen, zodat het lijkt alsof het om een aanbieder van 1 nestje hondjes gaat. Wekelijks worden er echter tussen de 50 en 60 puppy’s vanuit Hongarije afgeleverd, afkomstig van broodfokkers.

advertenties op Marktplaats van De Meiboom in Diessen
Recente advertenties van De Meiboom | Foto: schermfoto’s Marktplaats

Ook tegen een handelaar in Lelystad heeft House of Animals een handhavingsverzoek ingediend en ook hij moet tijdelijk de deuren sluiten. Uit appberichten blijkt echter dat de handelaar niet voornemens is zich aan de coronaregels te houden. Een puppy kan volgende week, zodra ze aankomen uit Hongarije, nog steeds worden aangeschaft.

Definitief dicht

Karen Soeters, oprichter van House of Animals, is vooralsnog tevreden met de tijdelijke sluitingen, maar ze wil meer bereiken:

“Ik ben ontzettend blij dat de gemeentes hun verantwoordelijkheid nemen en deze handel in ieder geval tijdens de coronatijd sluiten. Wij hebben daarnaast in beide gemeentes ook een handhavingsverzoek ingediend met betrekking tot het bestemmingsplan. Uit ons onderzoek is gebleken dat hondenhandel bedrijven in strijd is met het bestemmingsplan. Ik hoop dat ze spoedig voorgoed hun deuren moeten sluiten.”

Bron: