David van GennepOp 15 mei j.l. vond in Almere de jaarlijkse Apenloop plaats van Slim Trim. Een sponsorloop voor de dieren die we als organisatie opvangen en verzorgen.

Volgend weekend wordt de Just-AAP-Run gehouden, een sportieve inspanning die sinds enkele jaren door een collega binnen AAP (Gijs) georganiseerd wordt om aandacht te vragen voor de problemen met uitheemse dieren. Iedere keer ben ik weer blij verrast als ik zie hoeveel mensen bereid zijn zich fysiek in te zetten voor ons gemeenschappelijk doel: het verbeteren van het welzijn van uitheemse niet gedomesticeerde dieren.

Met zo’n groot maatschappelijk draagvlak moet het toch niet moeilijk zijn om je ideële doelen dichterbij te brengen zou je zeggen?

Toch werden we onlangs weer met onze neus op de feiten geduwd: de aanpassingen aan het Besluit Houders van Dieren die Bleker in de praktijk al toepaste door illegale dieren bij circussen achteraf te legaliseren, zijn in de gauwigheid nu geformaliseerd. Bovendien is de vrijstelling van vergunningen voor circussen nu ook doorgetrokken naar de handelsvoorraad aan dieren! Wat zou de gemiddelde kiezer hier volgende week van vinden?

Iedere keer als ik weer nadenk over het voorstel van Bleker, bekruipt me een steeds akeliger gevoel: dus eigenlijk is het zo dat een burger een groot aantal dieren, volledig terecht, niet zonder vergunning mag houden. Zelfs de Europese dierentuinen moeten zich aan een enorme set regels houden. Maar als je zonder enig redelijk doel, op welke wijze dan ook winst wilt maken over de rug van dieren, er een slaatje uit wilt slaan, als je de dieren illegaal wilt exploiteren of tentoonstellen in een circustent dan krijg je van Bleker alle ruimte. Ga dan vooral je gang en die vergunning met allerlei lastige controles laten we dan ook gemakshalve maar achterwege.

Ach, ik ga zondag liever kijken naar de Just-AAP-Run. Daar komt tenminste een heldere en eerlijke uitslag uit: hij of zij die het hardst getraind heeft maakt een goede kans de wedstrijd te winnen, èn: voor iedereen gelden de zelfde regels.

Just-AAP-Run op Facebook

©PiepVandaag.nl David van Gennep, directeur Stichting AAP