Dierenorganisatie EDEV wil dat overheid ingrijpt na schandalig kleine daling

EDEV – Een DIER Een VRIEND – voorzitter van de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), vindt het uiterst schandalig dat het aantal dierproeven in Nederland wederom niet is gedaald. Bijna 75% van alle dierproeven die in 2012 werden uitgevoerd zijn niet verplicht. Bovendien wordt in ongeveer 90% van de gevallen geen pijnbestrijding toegepast. Dit blijkt uit het jaarlijkse dierproevenrapport ‘Zodoende’ dat vandaag door het Ministerie van EZ gepresenteerd werd. EDEV vindt dat de overheid een dierproevenquota in moet stellen om het aantal dierproeven drastisch te verlagen.

 

dierproeven
Veel cavia’s worden gebruikt als proefdier | Foto via Wikimedia Commons

Deze dierproevenquota houdt in dat de overheid een vast percentage neemt waarmee het aantal dierproeven per jaar moet dalen. Dit is in het verleden (1984) ook gedaan in Nederland door toenmalig staatssecretaris Van der Reijden, en dit leidde daadwerkelijk tot een vermindering van het aantal dierproeven. Dierproefnemers zeggen te werken met een zogenaamd ‘3V’-beleid. De V’s staan voor Verminderen, Verfijnen en Vervangen. Echter, in de praktijk is er blijkbaar nog niet veel van zichtbaar.

“EDEV kent het ‘1A’-beleid, waarbij de ‘A’ staat voor ‘Afschaffen’”, aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV – Een DIER Een VRIEND. “Dierproeven zijn wetenschappelijk onjuist, want een dier is geen mens en dus zal je nooit een resultaat uit dierproevenonderzoek verkrijgen dat gegarandeerd geschikt is voor de mens. Dierproeven zijn daardoor een gevaar voor de volksgezondheid!“

EDEV is een actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren en officieel belanghebbende bij de implementatie van de Europese Richtlijn over dierproeven. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke wijzen te bestrijden. EDEV voert hiertoe spraakmakende campagnes en acties. Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo de doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen. EDEV acht zich daarbij niet gebonden aan enige politieke partij, kleur, persoon of ideologische overtuiging.

Persbericht Een DIER Een VRIEND

Omroep Piep!