Spanje is Europees kampioen in het dumpen van honden, met 700 in de steek gelaten dieren per dag. Het Zuid-Europese land kampt met overvolle opvangcentra en talrijke verwaarlozingen van huisdieren en jachthonden. De lokale illegale puppyfabrieken en de import van honden en katten van malafide fokkers uit Oost-Europa dragen bij aan de dood, mishandeling en verwaarlozing van vele dieren.

700 honden
Dagelijks 700 honden gedumpt in Spanje | Foto: Juan Gomez on Unsplash

Verwaarlozing

Spanje heeft een overvloed aan verwaarloosde honden en katten en staat daarmee aan de kop van Europa. Asielen hebben geen plek meer en ondertussen gaat de productie van deze dieren non-stop door. Volgens een onderzoek van de Infinity Foundation werden er in 2020 wel 258.300 dieren aan hun lot overgelaten; gemiddeld zijn dat er meer dan 700 per dag. Dit waren slechts de geregistreerde dieren, want in werkelijkheid waren het er veel meer. Daarnaast is 10 procent van het aantal gedumpte honden afkomstig van de jachtsector. Er wordt geschat dat er in Spanje jaarlijks meer dan 50.000 galgo’s, podenco’s en andere jachthonden worden gedumpt door jagers.

De cijfers lagen overigens lager dan het jaar ervoor. Dit komt door de invloed van de COVID-19-pandemie. Tijdens de lockdown adopteerden vele gezinnen een hondje ter gezelschap en als excuus om naar buiten te mogen. Bovendien werkten de asielen niet zoals gewoonlijk. Tijdens de eerste maanden van de virusuitbraak was er dus een sterke afname van verwaarlozing. Echter nam het aantal in juni 2020 weer toe, wanneer de maatregelen waren versoepeld.

Meer honden in Spanje gedumpt na lockdown

Dierenarts en expert in dierenbescherming Helena Arce Surós:

“Het achterlaten van een gezelschapsdier is een extreem wrede vorm van mishandeling. En het is ook een misdaad.”

Puppyfabrieken

Malafide honden- en kattenfokkers dwingen teefjes en poezen achterelkaar door jonkies te produceren. De dieren zitten opgesloten in kleine kooien en komen vaak niet eens buiten de productieplaats. Puppies en kittens worden al na een maand bij de moeder weggehaald, in plaats van de drie maanden die ze nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Hierdoor ondervinden zij allerlei gedragsproblemen en kwalen, vaak met de dood als gevolg. Deze illegale handel is een vreselijke lijdensweg.

Daarbij komt nog de import van de viervoeters afkomstig van malafide handelaren uit Oost-Europa. Een gruwelijke waarheid die zich ook in Nederland afspeelt. Mensen bestellen een pup dat later ernstig ziek blijkt te zijn of gedragsproblemen heeft. In eerste opzicht lijken alle papieren in orde te zijn. Naderhand blijkt daarmee gerommeld te zijn. Geboortedata en vaccinatiedocumentatie blijken vervalst.

Geen huisdier als kerstcadeau

De groeiende groep Spanjaarden die zich met hart en ziel inzet voor het welzijn van dieren, vraagt mensen om alsjeblieft geen honden, katten of andere dieren cadeau te doen voor kerst. Deze huisdieren die in eerste instantie met vreugde worden ontvangen, komen vervolgens vaak op straat of in een asiel terecht als gevolg van aanpassingsproblemen, doordat zij te vroeg bij de moeder zijn weggehaald.

Nieuwe wet is niet genoeg

Eerder deze maand heeft het Spaanse Congres van Afgevaardigden een wet goedgekeurd waarin dieren voortaan worden beschouwd als wezens met gevoel. Deze nationale wet moet dieren beter beschermen tegen verwaarlozing en mishandeling.

#GNvdD: Dieren nu definitief door Spaanse wet beschouwd als wezens met gevoel

De bekrachtiging van de nieuwe dierenwet was fantastisch nieuws, maar maakt nog geen einde aan de overvloed aan verwaarlozingen in het land. Daarom zegt dierenarts Helena Arce Surós dat identificatie en sterilisatie van straatdieren noodzakelijk is, evenals het toezicht op fokkers. Zij benoemt Nederland als positief voorbeeld, daar er in ons land geen straathonden zijn.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools