Sinds het begin van de versoepelingen van de maatregelen tegen de uitbraak van het coronavirus worden in Spanje meer honden gedumpt. Tijdens de lockdown was er juist een stijging te zien van het aantal geadopteerde honden.

huisdieren
Meer honden in Spanje gedumpt na lockdown | Foto: Pixabay

De Spaanse vereniging van hondenrassen Real Sociedad Canina de España maakte bekend dat het aantal in de steek gelaten honden tot eind mei toegenomen is met 25%. Dit komt overeen met de start van de versoepelingen van de maatregelen van de noodtoestand waarin Spanje verkeerde door COVID-19. Tijdens de lockdown werden zeker 5.000 honden geadopteerd, en er was 50% meer vraag op puppies dan normaal. De vereniging vreesde toen al dat er na de lockdown een stijging zou zijn van het aantal gedumpte honden. Ook het Openbaar Ministerie verwachtte tijdens de noodtoestand een massale dump van honden na het versoepelen van de maatregelen.

Massale dump van Spaanse honden verwacht na uitbraak coronavirus

 

Antonio Vercher, openbaar aanklager voor Milieuzaken in Madrid, zei tijdens de noodtoestand:

“Het probleem is dat het onbekend is of de adopties plaatsvinden uit zuivere overwegingen of dat het gaat om eigenbelang en bedoeld om een excuus te hebben om de straat op te mogen.”

De belangrijkste reden voor de stijging van het aantal adopties van honden tijdens de lockdown was, achteraf gezien, waarschijnlijk het verbod om de straat op te gaan behalve voor het doen van boodschappen, bezoek aan artsen of andere dringende zaken, of het uitlaten van de hond. Helaas worden jaarlijks rond het begin van de zomervakantie meer honden in de steek gelaten. Nu doen beide ontwikkelingen zich tegelijkertijd voor.

Spanje aan kop in Europa

Zo’n 138.000 honden en katten worden jaarlijks in Spanje in de steek gelaten, volgens stichting Fundación Affinity: 104.688 honden en 33.719 katten. Hiermee is Spanje het Europese land met het hoogste aantal gedumpte dieren.  Daarnaast heeft meer dan 90% van de in de steek gelaten honden geen microchip, waardoor het vaak onmogelijk is om de verantwoordelijke(n) op te sporen. Het dumpen van huisdieren is in Spanje strafbaar.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer