De betekenis van Cube of Truth is letterlijk een kubus van de waarheid. Een groep van 16 personen stond zondag 13 januari op de Grote Markt in Haarlem met Anonymous-maskers in een vierkant. Zij hielden beeldschermen voor zich met beelden van dieren uit de bio-industrie. Een vredige en statische demonstratie die neigt naar een kunstvertoning die de aandacht van het publiek trekt.

Cube of Truth
Cube of Truth in Haarlem | Foto: Belinda van der Kort/Animals Today

Anonymous for the Voiceless is april 2016 opgericht in Australië door Paul Bashir en Asal Asalamadari. Op straat worden beelden getoond waarop te zien is hoe mensen met dieren om gaan. Deelnemers gaan naar aanleiding van de beelden in gesprek met het publiek. Zo willen ze bereiken dat meer mensen zich bewust worden van dierenleed. Wereldwijd vinden dit soort acties nu al in 900 steden plaats. In Nederland zijn ze sinds de zomer van 2017 actief in 24 steden. Vandaag stonden ze dus voor het eerst in Haarlem en het plan is om 1 keer in de maand een Cube of Truth te houden in Haarlem.

Cube of Truth
Cube of Truth in Haarlem | Foto: Belinda van der Kort/Animals Today

Waarom een masker? Het masker staat voor al die miljoenen anonieme dieren die gebruikt en onderdrukt worden in de bio-industrie. Het masker valt ook op. Door het dragen van een masker kan het publiek naar de beelden kijken die getoond worden, zonder afgeleid te worden door de persoon die het beeldscherm vasthoudt.

Niet opgedrongen
De beelden die getoond worden op de beeldschermen zijn schokkend. We zien onthullende undercoverbeelden van ernstig dierenleed in eendenfokkerijen, de varkensindustrie en slachthuizen. Veelal beelden gemaakt door Animal Rights. Het publiek dat komt kijken, weet vaak niet dat dit op deze wijze gebeurt. De beelden worden door deze vorm, een Cube of Truth, niet aan het publiek opgedrongen, want de mensen die interesse hebben, komen zelf naar de beelden kijken. Dit geeft Anonymous for the Voiceless de kans om naar aanleiding van de beelden in gesprek te gaan.

Cube of Truth
Cube of Truth in Haarlem | Foto: Belinda van der Kort/Animals Today

Een goed initiatief om mensen meer bewust te maken van de waarheid die schuilgaat achter ons consumptiegedrag. Kijk voor meer informatie op de site Anonimous for the Voiceless.

©AnimalsToday.nl Belinda van der Kort