In het Duitse plaatsje Ellewick, zo’n 10 kilometer over de grens bij Eibergen in de Achterhoek, zijn in de nacht van zondag 13 op maandag 14 januari 900 varkens gestikt. Inbrekers drongen binnen in de technische ruimte van de varkensmesterij en schakelden de stroom uit. Daardoor viel ook de luchtverversingsinstallatie uit en stikten de varkens in de gassen afkomstig uit mest en urine.

gestikt
600 varkens gestikt | Foto: Leo Reynolds/Flickr

Het bedrijf wordt gerund door Christian Röring, de zoon van CDU-kamerlid Johannes Röring. Deze is tevens voorzitter van de landbouwvereniging van Westfalen-Lippe, zo vermeldt de Deutsche Presse Agentur (DPA).

Saillant detail is dat het niet de eerste keer is dat er zoveel dieren zijn gestorven op dit bedrijf: in de zomer van 2013 kwamen er 940 varkens om door verstikking. Toen was de filterinstallatie van de pas nieuw gebouwde stal defect. Volgens het systeem zou dan een alarmsignaal moeten afgegeven worden, maar door een blikseminslag functioneerde die niet. Het voorval werd pas een maand later bekendgemaakt.

Dierenmishandeling
In 2016 filmde dierenrechtenorganisatie PETA bij een meststal van Johannes Röring. Ze publiceerden video’s die aantoonden dat er sprake was van  dierenmishandeling. De aangifte die PETA en Animal Public tegen Röring indienden, werd echter door het Openbaar Ministerie van Münster nietig verklaard.

Desgevraagd geeft de diereninspectie van de Kreis Borken – die maandag ter plaatse was – geen nadere informatie over de zaak lopende het onderzoek. Woordvoerder Rentmeister van de politie benadrukt echter dat het de inbrekers te doen was om de luchtverversing uit te schakelen en schade toe te brengen aan de varkens:

“Er is niks gestolen en de alarminstallatie in de stal was bewust uitgeschakeld. Het is een strafrechtelijk delict en we zijn alle aanwijzingen aan het onderzoeken.”

Bron:

©Animals Today Jeanette Wolters