MSC Cruises heeft heel wat uit te leggen. Er zijn video’s opgedoken op YouTube waarop te zien is dat een bemanningslid op een van de cruiseschepen vuilniszakken overboord gooit. De handeling werd gefilmd door een ex-werknemer van MSC Cruises die de beelden vervolgens doorspeelde aan blogger Jim Walker. Daarop werden de beelden eerder deze maand op YouTube geplaatst.

cruiseschip
Foto Credit: ecstaticist via Compfight cc

De beelden zouden zijn gemaakt op cruiseschip “Magnifica”. Het storten van vuil in zee is niet alleen schadelijk voor het milieu, het is tevens een schending van het internationaal recht.

Het ‘Verdrag inzake de voorkoming van verontreiniging van de zee ten gevolge van het storten van afval en andere stoffen’ ook wel ‘London Convention’ of ‘LC ’72’genoemd, is een internationaal verdrag opgesteld door de Internationale Maritieme Organisatie.

Het verdrag omvat het doelbewust lozen in zee van afval en andere stoffen en niet alleen door schepen, maar ook door platforms en vliegtuigen. De conventie kwam tot stand in 1975, en in 2005 zijn er 81 staten die de conventie ondertekend hebben.

Volgens MSC Cruises gaat het niet om een nieuw misdrijf, maar om een zaak die eind vorig jaar al aan het licht kwam. Toen dumpte een medewerker van een cruisechip dat van Italië op weg was naar Brazilië, een grote hoeveelheid vuilniszakken voor de kust van Brazilië. Een passagier filmde het incident toen vanaf een hoger gelegen dek. Volgens MSC Cruises gaat het in de nieuw opgedoken beelden om hetzelfde incident, alleen is het door iemand anders gefilmd vanuit een andere hoek.

Of dit ook daadwerkelijk het geval is nog niet duidelijk. De organisatie zegt de beelden te onderzoeken en wil verder geen mededelingen doen omdat het incident van vorig jaar nog in onderzoek is door de Braziliaanse autoriteiten.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl