Vertegenwoordigers van de overheid en de Joodse en islamitische gemeenschap tekenden in 2012 een convenant om het welzijn van dieren die onverdoofd geslacht worden zogenaamd te verbeteren. Tot begin 2018 is er niets gedaan met de afspraken uit het convenant. Maar nu er opnieuw een wetsvoorstel ingediend gaat worden om het onverdoofd slachten te verbieden, is plotseling besloten het convenant uit te voeren, en men wil ook nog de tijd krijgen om de resultaten te kunnen evalueren. Het convenant zorgt echter op geen enkele wijze voor welzijnsverbetering van de onverdoofd geslachte dieren, zoals beweerd wordt door de ondertekenaars.

onverdoofd slachten
Nieuwe schokkende beelden van onverdoofde slacht: Nederland anno 2018 | Foto: AnimalsToday

Afgelopen dagen werd het Islamitische feest Eid al-Adha gevierd, beter bekend als het Offerfeest of slachtfeest. Bij tienduizenden dieren werd daarom onverdoofd de keel doorgesneden. Op jaarbasis worden ruim 1.000.000 koeien, kalveren, schapen, lammeren, geiten en kippen op deze verschrikkelijke manier geslacht.

Nieuw beeldmateriaal, dat afgelopen dagen in slachthuizen is gefilmd, laat zien dat ook onder de nieuwe regels die sinds januari gelden, de dieren nog steeds intens lijden. Bekijk de zeer schokkende beelden hieronder:
.

.
Voor de onverdoofde slacht worden kippen, schapen, lammetjes en geiten ondersteboven aan haken opgehangen of op hun rug gefixeerd. Volwassen runderen en kalfjes worden in een kantelbox gezet en 180 graden gedraaid, tot ze ondersteboven hangen met hun kop uit de box. Dit geeft veel stress en angst bij de dieren.

Ze worden vervolgens, nog steeds bij volledig bewustzijn, de keel opengesneden met een mes. Dit geeft gruwelijke pijn en ademsnood, omdat de luchtpijp, spieren en de zenuwen ook worden doorgesneden. Het bloed, en ook de pensinhoud, komt vaak in de luchtpijp terecht en verstikt het dier, dat dit alles ook nog eens bewust meemaakt.

onverdoofd slachten
Schapen wachtend op onverdoofde slacht | Foto: GAIA

40 seconden-regel werkt niet

Het bewustzijn tijdens het doodbloeden zou op papier niet langer dan 40 seconden (mogen) duren, maar de 40 seconden-regel maakt het lijden echt niet meer acceptabel:

Allereerst lijken 40 seconden ernstig lijden in doodsangst voor ieder voelend wezen een eeuwigheid. Maar het aantal dieren dat op deze vreselijke wijze de hals wordt doorgesneden neemt alleen maar toe.

Daarbij is onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond dat het overgrote deel en mogelijk zelfs alle runderen tussen de 60 seconden en 4 minuten bij bewustzijn blijven. Dit vaststaande feit alleen al houdt in dat het convenant nooit kan werken, omdat er simpelweg geen runderen zijn die binnen 40 seconden hun bewustzijn hebben verloren.

Het slachten zou moeten plaatsvinden met één haal van het slagersmes, maar uit onderzoek blijkt dat Joodse slachters gemiddeld 3,2 halen nodig hebben en islamitische slachters 5.

onverdoofd slachten
Joodse slachters hebben gemiddeld 3,2 halen nodig en islamitische slachters 5 | Foto: GAIA

Meer dan 230 wetenschappelijke onderzoeken en publicaties tonen aan dat onverdoofd slachten leidt tot ernstig dierenleed. Ook het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pleit in een eerder gepubliceerd advies aan de staatssecretaris van Economische Zaken voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Petitie

In Zweden, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Malta, Nieuw-Zeeland en Denemarken geldt al een verbod op de onverdoofde slacht. Animals Today is een petitie gestart voor een totaalverbod op de onverdoofde slacht in Nederland, die inmiddels door ruim 30.000 mensen is getekend. Dit najaar wordt in de Tweede Kamer een nieuw wetsvoorstel ingediend door de Partij voor de Dieren, om alle vormen van onverdoofd slachten in ons land te verbieden.

  • Teken de petitie hier

©AnimalsToday.nl