Het Constitutioneel Hof van Colombia heeft de plezierjacht verboden. Volgens het hof zijn de wetten die deze vorm van jacht mogelijk maken tegenovergesteld aan de verplichting om de natuur en de daar levende dieren te beschermen. Deze wetten die de plezierjacht mogelijk maken zijn om die reden ongrondwettelijk verklaard.

plezierjacht
De Andes beer wordt bedreigd door plezierjacht | Foto: Pixabay

Het verbod gaat over één jaar in om jachtverenigingen die inkomsten genereren via de hobbyjacht de tijd te geven een alternatief te vinden. De plezierjacht was tot nu toe toegestaan in bepaalde natuurgebieden en alleen met vergunning afgegeven door de regionale milieudiensten van het land.

Een van de argumenten die tijdens het debat aangedragen werden is dat de hobbyjacht een negatieve impact heeft op het milieu: het aantal diersoorten vermindert en het lood uit de kogels zorgt voor milieuvervuiling. Daarnaast wordt de plezierjacht niet beschouwd als een praktijk die past binnen de Colombiaanse cultuur.

Vooraf aan de uitspraak van het hof had het Ministerie van Milieu al aangegeven tegen de hobbyjacht en voor een verbod te zijn. Voor het ministerie is deze vorm van jacht niets anders dan een vorm van vermaak voor jagers gebaseerd op wreedheid en dierenleed. Ook vindt het de plezierjacht anders dan de jacht door inheemse bevolkingsgroepen die dit doen om te overleven.

De procureur-generaal van Colombia, Fernando Carrillo, gaf aan ook tegen de plezierjacht te zijn. Carrillo:

“Het doden van een dier voor plezier is het ontkennen van de vooruitgang dat geboekt is in het beschermen van onze ecosystemen en het negeren van onze plicht om dieren te beschermen als levende wezens en niet als objecten.”

In Colombia zijn er momenteel 1.000 jagers die een vergunning hebben voor de hobbyjacht.

Bronnen: RPP Noticias, La Vanguardia ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer