Voor mensen is chocolade een heerlijke verwennerij, maar voor honden en katten kan dit mensenvoedsel dodelijk giftig zijn. Let daarom goed op dat je hond of kat in deze maand niet stiekem met een chocoladeletter of kerstkransje aan de haal gaat.

chocoladeletter
Let goed op dat de hond er niet met een chocoladeletter vandoor gaat |  Foto: Medisch Centrum voor Dieren/Facebook

De meeste honden zijn dol op chocola, dus het vinden van een chocoladeletter die Sinterklaas heeft achtergelaten in ruil voor een winterwortel is natuurlijk een buitenkansje. De kans bestaat dat ze aan de haal gaan met de letter en hem met smaak verorberen, maar het risico is groot dat ze dit met de dood moeten bekopen.

In chocolade zitten stoffen als theobromine en cafeïne, die voor mensen geen enkel probleem vormen, maar voor honden en katten puur giftig zijn. Hoe zuiverder de chocolade is (puur of melk), des te meer van deze stoffen erin zitten. Het Medisch Centrum voor Dieren ziet ieder jaar rond Sinterklaas en Pasen een toename van het aantal chocoladevergiftigingen, vooral bij honden.

Symptomen
Eenmaal van de chocola gesnoept kan het heel snel gaan. Afhankelijk van de hoeveelheid treden de eerste vergiftigingsverschijnselen op na 1 tot 12 uur. Het dier gedraagt zich hyperactief en de kans is groot dat het moet overgeven. Een flinke dosis chocolade kan hartritmestoornissen veroorzaken en die kunnen weer leiden tot de dood, of de hond raakt in een coma.

Wie zoet is krijgt lekkers…Vandaag is de intocht van Sinterklaas; hét startsein voor het eten van pepernoten,…

Posted by Medisch Centrum voor Dieren on zaterdag 14 november 2015


Verleiding weerstaan

Het dringende advies is dan ook om nooit chocolade aan je hond of kat te geven en Sinterklaas te vragen zeker geen chocoladeletters in een schoen te stoppen wanneer de hond erbij kan. Ook moeten hondeneigenaren de verleiding weerstaan van vragende ogen die bedelen om een bonbon of andere dingen waar chocolade in zit. Het is ook belangrijk om kinderen te leren dat ze onder geen voorwaarde chocola aan de hond mogen geven. Er zijn wel speciale chocoladesnoepjes voor honden in de handel, maar ook daarbij is het goed opletten of die geen theobromine bevatten.

Zeven soorten voedsel die je je hond of kat nooit moet laten eten

Meer giftig mensenvoedsel
Chocolade is niet het enige giftige mensenvoedsel voor honden en katten. Ook zaken als alcohol, brooddeeg, druiven en rozijnen, macademianoten, uien en knoflook bevatten giftige stoffen die fataal kunnen zijn. Bij een kleine hoeveelheid lijk het wellicht alsof er niets aan de hand is, maar op de lange termijn kan toch blijvende schade ontstaan aan bijvoorbeeld de nieren, de lever of het hart.

Wanneer ook maar het vermoeden bestaat dat je huisdier iets heeft gegeten wat gevaar kan opleveren voor zijn gezondheid, twijfel niet en waarschuw meteen de dierenarts. Bij vergiftiging telt iedere seconde.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel