Een boeddhistische Chinese monnik heeft sinds 1994 al meer dan 8000 zwerfhonden gered uit de straten van Shanghai en ze verzorgd. De 51-jarige Zhi Xiang neemt de dieren mee naar zijn klooster, zodat ze in vrede en comfort kunnen leven in afwachting van een nieuw thuis.

Chinese monnik redt straathonden in Shanghai
Chinese monnik redt straathonden in Shanghai | Foto: screenshot video NewsBangla Worldwide/YouTube

In het boeddhisme is het hoogste doel het bereiken van het vierde stadium van bewustzijn, waarbij de bekleding van de werkelijkheid wegvalt en de beoefenaar beseft dat het leven slechts een illusie is. De heiligste onder de monniken, de Bodhidsattva’s kiezen niet voor dit pad, maar proberen mensen die vastzitten in de kringloop van het leven te helpen. Zo ook Zhi. De meeste straathonden worden door de politie opgehaald en in metalen kooien gepropt in een stinkende opslagruimte. Als Zhi Xiang niet in zou grijpen, zouden de honden binnen een paar dagen worden afgemaakt:

“Ik moet ze redden, want als ik dat niet doe, zullen ze zeker sterven.”

 

Sterke toename zwerfdieren Shanghai

Het begon in 1994 allemaal toen Zhi katten hielp die waren aangereden. In die tijd waren er nog weinig zwerfdieren in Shanghai, maar dat is de laatste jaren veranderd. Door de groeiende welvaart in China is de markt voor huisdieren sterk gegroeid. Het fokken onder zwerfhonden zorgt ervoor dat hun aantal explosief toeneemt. Volgens staatsmedia waren er in 2019 maar liefst 50 miljoen zwerfdieren in China en dat aantal verdubbelt ieder jaar. De dieren worden achtergelaten als mensen niet meer voor ze willen zorgen. Zhi Xiang:

“Dit wordt niet veroorzaakt door mensen die een hekel hebben aan honden of door de overheid, maar door zogenaamde hondenliefhebbers die geen goede kennis hebben van het verzorgen van dieren.”

Zhi is geen opgeleide dierenarts, maar hij houdt van de dieren en zorgt voor ze alsof hij dat wel zou zijn. Aan de manier waarop hij de dieren aait, kalmeert en kust is zijn liefde voor de dieren duidelijk te zien. De monnik staat iedere ochtend om 4 uur op om de dieren te helpen. Hij krijgt geen geld van de overheid. Zhi heeft het geld geleend van zijn ouders en andere monniken. Ook ontvangt hij giften van donoren. Per jaar kost het bijna 2,1 miljoen euro aan arbeid en voorraden.
.

.
Zhi zorgt voor honderden honden in zijn oude klooster of in zijn opvangcentrum, samen met de medewerkers van de Bao’en tempel en dankzij de inzet van vrijwilligers. Naast honden worden er ook honderden katten en een verzameling pauwen, ganzen en kippen opgevangen. Ongeveer 30 procent van de honden die hij redt, sterft aan ziektes of was al te ziek om te redden.

Chinese monnik redt straathonden in Shanghai
Zhi zorgt voor honderden honden, katten, pauwen, ganzen en kippen | Foto: screenshot video NewsBangla Worldwide/YouTube

Herplaatsing in buitenland

De jongere of gezonde dieren gaan naar adoptiecentra of naar hun nieuwe baasjes. De monnik probeert zoveel mogelijk dieren bij gezinnen in het buitenland te plaatsen. Vrijwilligers die Engels spreken gebruiken sociale media om een internationaal publiek te bereiken. Tot nu toe zijn er 300 honden geadopteerd door gezinnen uit de Verenigde Staten, Canada en Duitsland. Zhi Xiang zegt tegen ABC Australië:

“Ik denk dat ze heel gelukkig zijn, dus ik voel dat het de moeite waard is. Maar natuurlijk mis ik ze. Ik heb een droom dat ik op een dag, als ik meer vrije tijd heb, naar het buitenland wil gaan en ze wil bezoeken. Foto’s maken met elke hond die ik heb gered. Dus als ik oud ben en niet meer kan lopen, heb ik deze foto’s om naar te kijken.”

Wil je ook iets doneren voor het werk van de Chinese monnik Zhi Xiang? Klik hier.

Bronnen:

#GNvdD: Honderden honden gered uit illegaal slachthuis China

©AmimalsToday.nl Jane Sauer