Een coalitie van dierenrechtenorganisaties Bite Back, Stop Dierenleed Nederland en Stichting Dierbewustleven, roept supermarktketen Boni op om te stoppen met een actie in samenwerking met het Dolfinarium, omdat ze daarmee de structurele uitbuiting van o.a. dolfijnen steunt en het dierenleed in de dolfinariumindustrie stimuleert. De coalitie heeft de winkelketen via een brief geïnformeerd over waarom dolfijnen in dolfinaria lijden en waarom het belangrijk is dit niet te steunen. Ook is de achterban opgeroepen om mee te doen met een e-mailactie naar de Boni.

Dolfinarium
Foto: Crispulop/Wikimedia

Terwijl wereldwijd het bewustzijn groeit over het leed dat schuilgaat achter het houden van dolfijnen in gevangenschap, kondigde Boni kort geleden een ‘spetterende’ samenwerking aan met Dolfinarium Harderwijk. Bij Boni supermarkten door heel het land kan worden gespaard voor kortingskaarten. Daarnaast kunnen bezoekers gratis kaarten, een jaarabonnement en een dagje kinderDIERecteur van het Dolfinarium winnen. In diverse media wordt de actie vrolijk aangekondigd met kreten als ‘Het Dolfinarium bestaat 50 jaar: tijd voor een feestje!’. In ieder geval niet voor de dieren daar.

Beroofd van hun vrijheid, gedegradeerd tot clown om onder dwang mensen te vermaken met kunstjes. Een manier om de wereld van dolfijnen te ontdekken? Woordvoerder Alex Romijn:

“In een dolfinarium leren we niets over hoe dolfijnen leven, over hun complexiteit, over hun bijzondere eigenschappen. Een dolfinarium is bovenal een pretpark en heeft alles te maken met commercie en niets met dierenwelzijn of educatie. Dolfijnen zijn niet geschikt om in gevangenschap te leven. In onze brief aan Boni geven we daarover uitgebreid uitleg.”

Dolfinarium
Foto: Friesland2k5/Wikimedia

Een dolfijn heeft altijd een glimlach op zijn gezicht, zelfs als hij doodziek is. Het mentale en fysieke lijden van de dieren is daardoor weliswaar moeilijk zichtbaar, doch onmiskenbaar. In gevangenschap beschikken de dieren over nog geen 0,0001% van de ruimte die zij in een natuurlijke situatie zouden hebben. Hoe groot het bassin ook is, de dieren kunnen er nooit lange afstanden zwemmen, diep duiken of op levende vis jagen. Het (betonnen) bassin biedt de dieren op geen enkele manier voldoende uitdagingen om hun intelligente brein te prikkelen. Dolfijnen in gevangenschap lijden vaak aan verveling, mentale stress, verlaagde weerstand, apathisch en stereotiep gedrag. Veel wetenschappers, mariene biologen en zelfs ex-dolfinaria medewerkers spreken zich daarom uit tegen het houden van deze dieren in gevangenschap. Een dagje Dolfinarium: het lijkt onschuldig vermaak, maar dat is het niet.

Alex Romijn:

“Het Dolfinarium viert hun 50-jarig bestaan, maar de dolfijnen hebben niets te vieren. Skinny, de oudste dolfijn in het Dolfinarium, verblijft ondertussen al bijna een halve eeuw in gevangenschap. Skinny, ooit nog weggevangen uit het wild, verdient een ander, vrij leven, niet opgesloten in een ruimte die op geen enkele wijze kan tippen aan wat ze natuurlijk nodig zou hebben. Stel je eens voor wat het met jezelf zou doen als je maar zo weinig ruimte hebt, 50 jaar lang. Daarom zullen we dit jaar aangrijpen om zoveel mogelijk bedrijven die een samenwerking met het Dolfinarium aangaan, te benaderen om hen te bewegen dat vooral niet te doen.”

Persbericht Bite Back, Stop Dierenleed Nederland en Stichting Dierbewustleven

Wil je Boni een e-mail sturen, klik dan hier voor meer informatie.