In het Verenigd Koninkrijk is het vanavond ‘Bonfire Night‘, waarop mensen traditiegetrouw vuurwerk afsteken. Er gelden echter zeer strenge straffen wanneer mensen rotjes of vuurpijlen afsteken in de buurt van honden, met een maximum van 20.000 pond (ruim 23.000 euro) boete en zelfs een half tot 5 jaar cel.

Boetes en celstraf voor vuurwerk bij honden in VK
Boetes en celstraf voor vuurwerk bij honden in VK | Foto: publiek domein

De straffen zijn niet nieuw, maar het is altijd weer goed om te lezen dat de slechte combinatie van vuurwerk en huisdieren kan leiden tot een stevige boete of celstraf. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor oudjaarsavond en de viering van het Chinese nieuwjaar. Vuurwerk afsteken in de buurt van honden valt volgens de Britse Animal Welfare Act van 2006 onder dierenmishandeling en stelt rechtbanken in staat een vrijwel onbeperkte boete of een gevangenisstraf van 5 jaar op te leggen.

Aanvullende wetgeving in Schotland

In Schotland is in juni 2021 een aanvullende nieuwe wet van kracht geworden die het afsteken van vuurwerk buiten het tijdvak van 18 tot 23 uur en middernacht op 5 november illegaal maakt. Door deze restrictie moet het voor huisdiereigenaren beter mogelijk zijn om hun dieren te beschermen tegen de ellende van vuurwerk. Wie buiten deze tijden vuurwerk afsteekt riskeert een boete van 90 pond (105 euro) of een half jaar cel. In onderstaand filmpje laat de Britse dierenbeschermingsorganisatie RSPCA zien welk effect vuurwerk heeft op hond Harley:
.

.
Volgens de RSPCA heeft ruim de helft (62 procent) van de honden in het VK vuurwerkangst en het is zeer waarschijnlijk dat dit geldt voor alle honden, waar ook ter wereld. Natuurlijk hebben veel meer huisdieren een broertje dood aan vuurwerk, zoals katten (54 procent) en andere dieren met een scherp gehoor. Ook 55 procent van de paarden is bang voor vuurwerk. Wat voor onze oren een harde knal is kan op veel van deze dieren overkomen als een keiharde explosie.
.

Merrie overlijdt aan hartaanval door vuurwerkangst

.
Boerderijdieren schrikken gemakkelijk van harde geluiden en plotselinge felle lichtflitsen, die kunnen ervoor kunnen zorgen dat ze zich verwonden aan omheiningen en landbouwmachines.
Dieren in het wild, zoals egels, lopen ook het risico levend te worden verbrand wanneer ze in de stapel hout en takken kruipen van een vreugdevuur. Vuurwerk is ook zeer storend voor vogels en heeft geleid tot het verlaten van nesten of zelfs hele kolonies die vertrekken.
Uit een enquête blijkt dat 42 procent van de Britse hondeneigenaren 5 november – Bonfire Night – de ergste avond van het jaar vinden.

Boetes en celstraf voor vuurwerk bij honden in VK
42 procent van de Britse hondeneigenaren vindt Bonfire Night de ergste avond van het jaar| Foto: publiek domein

Boetes en celstraf voor vuurwerk bij honden in VK

Iemand in het VK is hoe dan ook in overtreding als ‘hij of zij door een handeling een dier onnodig leed veroorzaakt, en de persoon wist, of had redelijkerwijs moeten weten, dat de handeling het lijden zou hebben veroorzaakt of zou kunnen veroorzaken’. Iemand die verantwoordelijk is voor een dier (de eigenaar of verzorger) ‘begaat een strafbaar feit als hij of zij door een handeling of nalatigheid het dier onnodig leed bezorgt, en de persoon wist, of redelijkerwijs behoorde te weten, dat de handeling of het nalaten het lijden zou hebben veroorzaakt of zou kunnen veroorzaken’. Of een vuurwerkvertoning door de eigenaar van de hond is georganiseerd of niet maakt niet uit; iedereen kan een boete krijgen.
.

.
De RSPCA geeft een aantal tips voor hondeneigenaren:

  • Wandel overdag met je hond om te voorkomen dat er vuurwerk wordt afgestoken;
  • Verplaats je hond elke avond voordat het vuurwerk begint naar een ‘veilige plek’ en geef speelgoed en andere dingen die hij leuk vindt;
  • Zorg ervoor dat je hond niet alleen wordt gelaten;
  • Sluit ramen en gordijnen om het geluid van vuurwerk te dempen en zorg dat je hond geen flitsen van vuurwerk kan zien;
  • Zet wat muziek aan of de tv om de vuurwerkgeluiden te maskeren;
  • Negeer zelf de vuurwerkgeluiden;
  • Speel met een speeltje om te zien of je hond mee wil doen, maar dwing hem niet om te spelen;
  • Informeer bij de dierenarts over kalmerende feromoonverspreiders;
  • Zorg ervoor dat je kat of hond is gechipt voor het geval ze schrikken en naar buiten vluchten.
    .

Als je buiten dieren houdt:

  • Dek de kooien, hokken en volières deels af met dekens zodat geluid gedempt wordt;
  • Zorg ervoor dat dieren nog wel naar buiten kunnen kijken;
  • Zorg voor veel extra strooisel of hooi, zodat uw huisdieren iets hebben om te graven of in weg te kruipen;
  • Overweeg om ze naar binnen te brengen. Dit moet geleidelijk gebeuren, dus je moet vooruit plannen.
  • Zorg ervoor dat je uitkijkt naar egels voordat je vreugdevuren aansteekt en maak anderen hierop attent om het bewustzijn te vergroten.
    .

Tekenen dat dieren bang zijn voor vuurwerk:

  • Ze rillen en trillen, huilen of piepen;
  • Hijgen, snel en zwaar ademhalen;
  • Kwijlen;
  • Verstoppen/wegkruipen;
  • Proberen te ontsnappen.
    .
Boetes en celstraf voor vuurwerk bij honden in VK
Knalvuurwerk is de schrik van heel veel dieren | Foto: publiek domein

Ook in Nederland zal komende weken weer steeds vaker vuurwerk te horen zijn en helaas is er voor 31 december 2021 nog geen landelijk geldend vuurwerkverbod. Het is te hopen dat veel individuele gemeenten vuurwerkverboden afkondigen, want voor dieren, milieu en ook veel mensen maakt het vuurwerk oudejaarsavond tot de meest vreselijke avond van het jaar.

Bronnen:

#GNvdD: Dierenwelzijn reden voor vuurwerkverbod in Vlaanderen

©AnimalsToday.nl BVR