Boete voor “grootste hondenfokker van Nederland”

Susan G., eigenaresse van een voormalig hondenpension in Almelo en zelfuitgeroepen grootste hondenfokker van Nederland heeft door de economische politierechter een flinke boete opgelegd gekregen, omdat ze verzaakt had bijna 250 honden te registreren.

grootste hondenfokker van Nederland

Foto: Davepd19/Wikimedia

Officier van justitie Van der Werf eiste een straf van 15.000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter besliste iets milder; een boete van 15.000 euro, waarvan 10.000 voorwaardelijk.

G. is het niet eens met de uitspraak:

“Ik ben compleet verbijsterd en vind het nergens op slaan. Als ik dit moet betalen ben ik failliet. Heel veel mensen denken dat je hier slapend rijk van wordt, maar dat is absoluut niet het geval.”

Tussen januari 2014 en december 2015 fokte G. op haar woonadres in Wierden in totaal 241 Amerikaanse bulldogs, maar liet deze niet registreren bij een databank. Sinds april 2013 geldt in Nederland een chip- en registratieverplichting voor alle pups die vanaf dat moment geboren worden, om illegale handelaren makkelijker te kunnen opsporen.

Van der Werf tijdens de rechtszitting:

“Het is niet voor niets dat de controleurs bij u aan de deur zijn geweest. Illegale hondenhandel is een groot probleem in ons land. Als mensen hun geld willen verdienen met het fokken van honden is dat geen probleem, maar dan moet het wel volgens de regels gebeuren. Dit is een misdrijf.”

Vorig jaar april kreeg G. onverwacht bezoek van een controleur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). G. vond de gang van zaken maar raar.

“Het leek wel alsof ze aan het zoeken waren naar iets strafbaars. Er werd niet eens naar de honden gekeken.”

G. vindt het registreren van honden in de databank maar lastig, zo verklaarde ze voor de rechtbank van Almelo:

“Ik doe het samen met mijn man en we hebben weinig tijd. Naast het fokken van de honden staan we ook nog op de markt. We fokken al jaren honden en proberen het goed te doen. Dit komt echt als een donderslag bij heldere hemel.”

G. noemde zichzelf in de rechtbank “een van de grootste fokkers van Nederland”. Officier van justitie Van der Werf:

“Uit de controle is gebleken dat u niet op de hoogte bent van het feit dat registratie noodzakelijk is. Dat is schokkend als u zichzelf deze titel geeft.”

Bron: Tubantia ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Dit soort fokkers houden zich dom maar weten heus wel dat zij de dieren moeten registreren
    Maar dat is door heel nederland die knoeien heb het zelf ook mee gemaakt dat ze hondjes laten
    tatoeëren die ze niet zelf gefokt maar het nestje van hun eigen buurman hadden gekocht

  2. Heel goed aanpakken die honden fokkers, vooral deze ras soorten, waarvan je weet dat meer dan 90% in verkeerde handen terecht komt.

  3. Keihard aanpakken dit soort hebzuchtige hondenfabrikanten. Het gaat hen echt niet om de honden of om mensen een leuke gezonde hond te kunnen verkopen hoor. Nee, het is gewoon keiharde handel, net zoals de varkensboer voor geld aan de lopende band varkens vetmest voor ze vermoord worden en in stukjes gehakt, zo produceert deze vrouw (nou ja, vrouw…) aan de lopende band honden door moederhondjes aan de lopende band zwanger te maken en uit te putten. Die diertjes zijn voor haar gewoon machines die op commando zo snel mogelijk zo veel mogelijk hondjes moeten maken. En daarna worden ze meestal gewetenloos afgedankt, gedumpt of afgemaakt. Walgelijk! Zo iemand zou meteen voorgoed een verbod opgelegd moeten krijgen. Een boete, daar zitten zij echt niet mee, in verhouding tot het geld wat zij verdienen lachen zij er om en misschien kunnen zij het ook nog van de belasting aftrekken.