Nadat de Milieucommissie van het Europees Parlement eerder dit jaar met ruime meerderheid instemde met een nieuwe EU-wet om het welzijn van honden en katten beter te beschermen, heeft de Landbouwcommissie het wetsvoorstel flink afgezwakt. Deze commissie, waarin de Europese BBB-fractie een voortrekkende rol speelt, wil tot 80 procent van alle fokkers uitzonderen van dierenwelzijnsregels. Ook zijn ze tegen een algemene chip- en registratieplicht.

En dat terwijl juist die maatregelen vooral bedoeld waren om de grootschalige, illegale puppyhandel in Europa tegen te gaan. Het begon allemaal heel hoopvol, toen eind ’23 de Europese Commissie met een wetsvoorstel kwam over huisdierenwelzijn voor honden en katten, wat veel misstanden kon tegengaan.
.
Nieuwe EU-wet voor honden en katten
De wet is in het leven geroepen om een eind te maken aan de schrijnende handel in puppy’s en ook kittens. Dierenbeschermingsorganisaties zoals House of Animals doen al jarenlang onderzoek naar deze praktijken. Keer op keer leggen zij misstanden bloot, zoals pups die veel te jong en ziek uit Oost-Europa afkomstig zijn. De moederhonden leven onder erbarmelijke situaties en bij broodfokkers in Nederland is de situatie weinig beter. De handel vindt plaats via online platforms als Marktplaats, of malafide handelaren.
.
Chip- en registratieplicht
De voorgestelde EU-wet bevat broodnodige maatregelen. Fokkers moeten zich registreren en aantoonbaar zorgen voor dierenwelzijn: voldoende ruimte, voeding, verzorging en bescherming tegen verminking en het fokken op extreme uiterlijke kenmerken. Er zou een chip- en registratieplicht komen, wat niet alleen helpt bij het opsporen van illegale handel, maar ook bij het terugvinden van vermiste dieren en het tegengaan van mishandeling. Maar de Landbouwcommissie zet daar nu een dikke streep door. Met als gevolg dat de aanpak van deze door winst gedreven, zeer dieronvriendelijke handel opnieuw wordt vertraagd en/of uitgehold.
.
Karen’s blog: Oekraïense pomerianen weggehaald bij handelaar in Zwolle
Waarom ingrijpen hard nodig is
Maatregelen tegen de illegale huisdierenhandel zijn urgenter dan ooit. Jaarlijks worden er naar schatting zo’n zes miljoen honden verkocht in de EU. Vier op de vijf zijn niet te herleiden naar een geregistreerde fokker. De gevolgen zijn ernstig: pups worden te vroeg bij hun moeder weggehaald, missen noodzakelijke inentingen en ontwikkelen gedragsproblemen of ernstige ziektes. Dat veroorzaakt veel leed; niet alleen bij de dieren, maar ook bij nietsvermoedende baasjes.
.
‘Beneden alle peil’
Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren, die namens haar fractie onderhandelt over de wet, noemt de houding van de Landbouwcommissie ‘onverantwoord en ronduit gevaarlijk’:
“BBB wil een streep zetten door deze nieuwe wet en faciliteert daarmee illegale puppyfabrieken. Zelfs voor BBB-standaarden is dat beneden alle peil.”
.

Nederland en illegale puppyhandel
Nederland kent wel al een chipplicht voor huisdieren, maar ondervindt desondanks veel hinder van illegale puppyhandel uit Oost-Europa. Juist daarom is het des te schrijnender dat de Landbouwcommissie nu honden en katten wil uitzonderen van basis welzijnseisen als voedsel, een leefbare omgeving en bescherming tegen mishandeling en verminking. Strengere EU-wetgeving is automatisch van invloed op de nationale situatie, die ook dringend aan verbetering toe is.
.
Wat nu?
In juni of juli van dit jaar stemt het Europees Parlement plenair over het wetsvoorstel, inzake de nieuwe EU-wet die kan helpen illegale puppyhandel tegen te gaan. Dierenorganisaties en Europarlementariërs als Anja Hazekamp, hopen dat de eerdere afzwakkingen alsnog worden teruggedraaid. Want een sterke, handhaafbare wet is essentieel om het structurele leed van honden en katten (en andere dieren) in Europa écht aan te pakken.
Bronnen:
- Partij voor de Dieren Europa [1, 2]
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen
Eh….. kan iemand mij uitleggen welk voordeel de Landbouwcommissie, de BBB, die blijkbaar een belangrijke rol speelt op Europees niveau, hebben bij het afzwakken van deugdelijke wetgeving ter bescherming van het welzijn van honden en katten?
Ik kan dit niet meer vatten eerlijk gezegd.
Beste Lodewijk,
Hierover kunnen we alleen speculeren. Maar wanneer we in de lijn denken van de desbetreffende lobby, vreest men wellicht voor precedentwerking richting andere dieren. Want waarom zou je een hond en een kat anders behandelen dan een paard, geit, varken, kip of rund? Zodra het onderscheid dreigt te vervagen wordt dat tegengewerkt, om de blinde vlek van het speciësisme in stand te houden. Maar nogmaals: dit is speculatie, je mag erin zien wat je wil.
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday.nl