Vandaag is het Wereld Dierendag en worden veel huisdieren extra verwend. Maar er zijn dieren waar helaas weinig aandacht voor is. Zo leven er in Nederland zo’n 12 miljoen varkens. Je ziet ze nooit maar ze zijn er wel. Speciaal voor deze dieren wil de redactie van Piepvandaag.nl je aandacht vragen. Want varkens zijn bijzondere en zeer intelligente dieren. We hebben daarom 12 boeiende weetjes over varkens op een rijtje gezet.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Sociaal en intelligent
Varkens zijn ontzettend sociale en intelligente dieren. Volgens Professor Donald Broom van de Cambridge University Veterinary School zijn de cognitieve vaardigheden van deze dieren zelfs meer ontwikkeld dan die van een kind van drie jaar oud. Ze zijn komen daarmee in het zelfde rijtje te staan als bijvoorbeeld dolfijnen en mensapen.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

IJzersterk geheugen
Varkens hebben een ijzersterk geheugen. Volgens een onderzoek, uitgevoerd door Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol, blijkt als je op verschillende plaatsen verschillende hoeveelheden voedsel verstopt varkens na verloop van tijd precies weten waar zij het meeste voedsel kunnen vinden.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Eigen naam
Biggetjes die net zijn geboren leren te luisteren naar het geluid van hun moeder. Tegen de tijd dat ze twee weken oud zijn herkennen ze hun eigen naam. Zeugen produceren tijdens het voeden vaak een geluid dat vergeleken kan worden met een soort zingen.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Communiceren
Varkens kennen communiceren echt met elkaar.  Zo kunnen deze dieren wel 20 verschillende geluiden maken onder andere om aan te geven dat ze honger hebben maar ook om te roepen naar een potentiele partner. Daarbij kunnen ze geluid produceren tot wel 115 decibel. Dat is zelfs 3 decibel hoger dan een verkeersvliegtuig! Naast geluid communiceren varkens overigens ook met hun (krul)staartje.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Snelle dieren
Varkens kunnen zo’n 17,5 kilometer per uur rennen en hebben een enorm goed richtingsgevoel!

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Dromen
Als varkens in een groep leven slapen ze graag neus aan neus. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat varkens, net als mensen, dromen.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Vredelievend
Varkens zijn erg vredelievende dieren en tonen zelden agressie. De uitzondering is hierop zoals bij veel dieren als er jongen in het spel zijn. Een moeder zal haar kroost met poot en tand verdedigen. Maar als een soortgenoot is overleden blijken ze ook gezamenlijk te rouwen.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Spelletje spelen
In 2011 heeft de universiteit Wageningen in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht een spel app ontwikkeld voor varkens. Eerder ontdekte in de jaren negentig professor Stanley Curtis van de Penn State University dat varkens heel goed in staat zijn een joystick te bedienen om een videospelletje te spelen.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Modder
Varkens worden vaak geassocieerd met modder en dat vinden ze dan ook heerlijk. Door de modder op te laten drogen en er vervolgens af te schuren wassen ze zich als het ware, en tegelijk dood het luizen en insecten. Ook is het een goede manier om af te koelen, want varkens kunnen niet transpireren. Varkens zijn ook ontzettend propere dieren. Iedere hondeneigenaar weet dat het toch best wat moeite kost een pup zindelijk te krijgen. Biggen zijn dat al binnen 7 dagen na hun geboorte. En het eigen nest bevuilen zal een varken nooit doen. De plek waar een varken eet en de zogenaamde toiletplek worden strikt gescheiden gehouden.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Spiegelbeeld
Veel dieren kennen het fenomeen spiegel niet en denken dat een andere soortgenoot te zien als ze naar hun eigen beeltenis kijken. Hoe vaak zien we geen beelden van puppy’s of katten die hun spiegelbeeld aanvallen of achter de spiegel gaan kijken waar de concurrent is? Varkens weten echter dat ze naar een reflectie kijken. Dit is getest door voedsel neer te leggen dat alleen maar via spiegels zichtbaar was. De varkens hadden niet de neiging om dwars door de spiegel te lopen maar vonden het echte voedsel in een pootomdraai.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Zwemmen
Behalve rollenbollen in de modder blijken varkens ook prima zwemmers te zijn. Op het onbewoonde eiland Big Major Cay, onderdeel van de Bahama’s, woont een groep zwemmende varkens. Regelmatig begeven zij zich in zee om naar passerende bootjes te zwemmen, in de hoop op een lekker hapje. En wie zou een zwemmend varken na al die moeite nou niet iets lekkers gunnen?

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Redders in nood
Varkens blijken, net als honden, geweldige redders in nood te zijn. Zo zijn er verhalen dat ze mensen gered hebben uit het moeras, uit water en zelfs inbrekers op de vlucht lieten slaan. Ook heeft een varken een keer een koe gered.

weetjes over varkens
#vergeetmijniet

Zoals je hebt gelezen zijn varkens bijzondere dieren, ieder met een heel eigen karakter, intelligentie, gevoelens en emoties. De uitdrukking ‘dom varken’ slaat dus als een tang op een…

Met dank aan Norma Miedema voor de foto’s.

Bronnen: The Pig Site, One Kind, Varkens in Nood, PETA ©PiepVandaag.nl