De Kentucky Derby is één van de oudste en bekendste paardenraces van de Verenigde Staten en wordt elke eerste mei gehouden ter afsluiting van een festival. Voor de paarden is het echter een hel. Er kleven behoorlijk wat dierenwelzijnsproblemen aan dit evenement. De trainingsmethoden zijn op zijn minst twijfelachtig te noemen en wanneer de dieren niet goed (meer) presteren, worden ze afgedankt en naar de slacht gestuurd.

Kentucky Derby
Bijzonder paard wint de Kentucky Derby | Foto: kelemenop/Flickr


Slacht
De bekende hoedjes en cocktailglazen van de sjieke paardenrace staan in schril contrast met de onzichtbare praktijken in en op weg naar het slachthuis. Elk jaar worden 130.000 paarden -waaronder 10.000 volbloeden- onder erbarmelijke omstandigheden naar Mexico of Canada getransporteerd. De dieren zitten hierbij meer dan 24 uur non-stop en zonder voedsel of water in vrachtwagens gestouwd om op gruwelijke wijze geslacht te worden wanneer ze gedehydreerd en uitgeput aankomen. In principe krijgen ze een elektrische schok, maar in sommige gevallen -wanneer het middel niet goed wordt toegepast- worden de paarden gevild en van hun ledematen ontdaan terwijl ze nog bij bewustzijn zijn, zo bericht de Humane Society of the United States (HSUS).

Omdat het slachten van paarden voor vlees verboden is in Amerika, worden de dieren massaal vervoer naar Canada of Mexico. Jaarlijks worden 130.000 paarden in trailers gedreven om uit zicht een gruwelijke dood te sterven. Volgens de United States Department of Agriculture is 92.3% van deze dieren gezond wanneer ze naar de slacht gestuurd worden. Deze dieren zouden een normaal leven kunnen leiden, mits ze een thuis zouden hebben. Het vinden van opvang voor een paard is echter niet zo eenvoudig. Mensen willen wel, maar het adopteren van een paard is voor velen geen realistische optie.

Wetgeving
Paardenraces vallen de dieren zwaar. Met drugs worden de prestaties van de paarden verhoogd en blessures gemaskeerd. Wekelijks sterven er 24 paarden op de baan of tijdens trainingen -ruim 1200 dieren per jaar- door de extreme eisen die aan ze worden gesteld. Landelijke wetgeving om het welzijn van de dieren iets te reguleren, ontbreekt, waardoor de regels per staat verschillen. Hierdoor kunnen personen die de regels hebben overtreden zich simpelweg verplaatsen naar een andere staat om daar door te gaan met de dieronvriendelijke praktijken.

Bron ©AnimalsToday.nl Esther van der Spek