Na vier jaar zonder presidentieel huisdier, klinken binnenkort de voetstappen van honden door het Witte Huis. Toekomstig president van Amerika Joe Biden neemt twee Duitse Herders mee naar de presidentiële ambtswoning: de 12-jarige Champ en zijn jongere maatje Major, die zijn puppytijd in een asiel doorbracht.

eerste asielhond
Met Biden eerste asielhond in Witte Huis | Foto (illustratief): Jan-Willem Reusink/flickr

Groeiende trend

Het nieuws dat ex-asielhond Major het, als een soort Assepoester, tot het Witte Huis heeft weten te schoppen, werd door veel dierenliefhebbers met enthousiasme ontvangen. Niet alleen omdat de aanwezigheid van een hond huiselijkheid uitstraalt, en zo het presidentiële paar toegankelijker doet lijken, maar ook omdat de adoptie van Major een groeiende Amerikaanse trend representeert. Steeds meer Amerikanen kiezen er namelijk voor om een asieldier een tweede kans te gunnen.

Imago van asieldieren veranderd

Volgens de Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie ASPCA werden vorig jaar meer dan 1,6 miljoen honden uit asielen geadopteerd, tegenover 3,3 miljoen honden die jaarlijks het asiel binnen komen. Samen met het feit dat er meer succesvolle herenigingen tussen baasjes en kwijtgeraakte dieren plaatsvonden, zorgde het stijgende aantal adopties er afgelopen jaren voor dat de euthanasiecijfers in asielen in de VS daalden. Kitty Block, directeur van dierenbeschermingsorganisatie The Humane Society, denkt dat meer mensen inzien dat in asielen niet enkel dieren zitten waarmee iets mis is. Adoptanten ervaren het als waardevol om een dierenleven te redden en met de adoptie ruimte voor een ander hulpbehoevend dier te creëren. Ook sociale media hebben een grote rol gespeeld in het zichtbaar maken van de hulpbehoefte bij asielen en bieden meer kansen om de dieren die een nieuw baasje zoeken aan een groot publiek te laten zien. Facebookposts zijn vaak de drijvende kracht achter adopties. Zo ging het drie jaar geleden ook bij Major: Ashley Biden zag op Facebook dat een nestje pups was binnengekomen bij de Delaware Humane Association, nadat de dieren in hun huis in aanraking waren gekomen met gifstoffen. De Bidens namen in eerste instantie de rol van pleeggezin op zich, maar besloten uiteindelijk om Major zelf te adopteren. In januari zal hij verhuizen naar het Witte Huis en sluit dan aan in een lange rij presidentiële huisdieren die hem en Champ voorgingen, waaronder enkele opvallende zoals een vloekende papegaai (Jackson) en twee geiten (Lincoln).

Aan liefde geen gebrek bij asieldieren

De familie Biden adverteert met hun adoptie van inmiddels ex-asielhond Major de leus die dierenbeschermers zo veel mogelijk willen promoten: “Winkel niet, maar adopteer.” Een hond uit het asiel kan je minstens net zo veel liefde geven als een zuivere rashond! En als je dan toch op zoek gaat naar een speciaal ras, koop dan je pup alleen bij een verantwoordelijke fokker, waar ook de ouderdieren aanwezig zijn en je hun leefomstandigheden met eigen ogen kunt zien.

Bron:

© AnimalsToday.nl Merel Roks