Vier bruine beren die in een Japans museum in kooien leven, vertrekken binnenkort naar hun nieuwe verblijf in Engeland. In het Yorkshire Wildlife Park worden ze de eerste bewoners van een nieuw rehabilitatiecentrum.

Oessoeribeer | Foto: JZ85/Wikipedia

Riku, Kai, Hanako en Amu zijn vier Oessoeriberen die leven in het Ainu Cultureel Museum in Hokkaido, Japan. Van deze bruine beren leven er naar schatting nog slechts zo’n 10.000 in Japan: de dieren worden gestroopt voor hun lichaamsdelen en huid. Ook wordt hun leefomgeving steeds kleiner. Daarom staan ze inmiddels op de IUCN Rode lijst van bedreigde diersoorten. Daarnaast leven helaas honderden beren in Japan onder slechte omstandigheden in gevangenschap.

Kooien
De levensomstandigheden van de beren in het Ainu Cultureel Museum zijn ook niet best, zoals het museum zelf onderkent. De dieren leven in kooien, bezoekers kunnen ze dicht benaderen en ze zelfs voeren. Daarom zijn dierenwelzijnsorganisaties Wild Welfare en Japan Animal Welfare Society (JAWS Japan) sinds een aantal jaar in gesprek met het museum om een betere plek voor de dieren te vinden.

In Japan bleek geen geschikte locatie te zijn, maar gelukkig wilde het Yorkshire Wildlife Park in Engeland de dieren wel opnemen. Dit dierenpark is gevestigd op een terrein van 73 hectare en huisvest meer dan 400 dieren. Yorkshire Wildlife Park heeft een goede reputatie op het gebied van bescherming van bedreigde wilde dieren, zowel in gevangenschap als in het wild, en biedt vaker een thuis aan dieren die herplaatst moeten worden. De beren maken begin augustus de lange reis naar het noorden van Engeland, onder begeleiding van een veterinair team. Georgina Groves van Wild Welfare:

“We zijn zo blij dat we in de eindfase zitten van dit enorme verhuizingsproject, waarbij vier beren vanuit Japan verhuizen naar een fantastisch nieuw onderkomen in Yorkshire.”

Engeland
Eén van de vaste bewoners van het Yorkshire Wildlife Park | Foto: publiek domein

Ruimte en gespecialiseerde zorg
John Minion is hoofd van Yorkshire Wildlife Park in Branton. Hij kijkt uit naar de komst van de beren en geeft aan:

“Bij het museum ontbreken nu de ervaring en de middelen om goed voor de beren te zorgen, daarom wilde men een nieuw thuis voor ze vinden. Dierenwelzijnsorganisaties van over de hele wereld hebben samengewerkt om deze oplossing te vinden. Wij hebben het geluk dat we de ruimte, de kennis en de ervaring hebben om deze beren, die gespecialiseerde geriatrische verzorging nodig hebben, een nieuw thuis te geven. We kijken ernaar uit ze te verwelkomen in Yorkshire. We zijn dankbaar dat het Ainu Museum de beren aan ons overdraagt, zodat we ze een veilige toekomst kunnen bieden en ze de juiste verzorging kunnen bieden.”

Yorkshire Wildlife Park is bezig het berenverblijf in te richten en roept bedrijven en handelaren op om rotsen, stenen, platforms en andere landschapsvoorzieningen te doneren om een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor de beren te creëren.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde