Gif achter slot en grendel: kabinet onderzoekt voorstel Partij voor de Dieren

Staatssecretaris Mansveld van Milieu heeft gisteren het voorstel van de Partij voor de Dieren omarmd om de verkoop van chemische bestrijdingsmiddelen alleen nog toe te staan van achter de toonbank. In de aanloop naar een totaal verbod op gevaarlijke stoffen zou dit gif niet vrij verkrijgbaar moeten zijn, vindt PvdD Kamerlid Esther Ouwehand. Door verkoop van achter de toonbank wordt het gebruik van het gif afgeremd en moeten de verkopers de klant voortaan goed informeren over de gevaren die het gebruik van gif met zich meebrengt. De staatssecretaris gaat de mogelijkheden hiertoe onderzoeken.  

Gif tuincentrum - bestrijdingsmiddelen

In tuincentra en doe-het-zelfzaken staan chemische bestrijdingsmiddelen uitgestald alsof het om onschuldige producten gaat. De consument moet zelf de kleine lettertjes op het etiket uitpluizen om erachter te komen dat het gebruik van dit gif grote risico’s met zich meebrengt voor mens, dier en milieu. Bovendien worden mensen niet gewezen op de talloze alternatieven voor het voorkomen van bijvoorbeeld muizen in huis en onkruid in de tuin. Daardoor gebruiken consumenten te veel giftige bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van gif kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van deze consumenten zelf, voor die van hun huisdieren, voor het milieu en voor nuttige insecten als bijen.

In Denemarken is onlangs een wet aangenomen waardoor winkeliers giftige bestrijdingsmiddelen voortaan achter slot en grendel moeten bewaren. Deze middelen moeten achter de toonbank, in afgesloten kasten, of in het magazijn bewaard worden, zodat klanten zelf geen toegang hebben tot de middelen in de winkel. Zo wordt het contact tussen klanten en winkeliers bij de verkoop van het product gegarandeerd. Consumenten krijgen zo in ieder geval aanwijzingen over het gebruik en de opslag van het product en impulsaankopen worden voorkomen.

De Partij voor de Dieren wil dat de verkoop in Nederland op deze zelfde manier wordt georganiseerd. Dat voorstel deed Esther Ouwehand gisteren tijdens een debat over deze giftige middelen. Staatssecretaris Mansveld van Milieu heeft toegezegd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. Medicijnen en vuurwerk worden immers ook vanachter de toonbank verkocht. Bij chemische bestrijdingsmiddelen is dat wellicht ook mogelijk.

Esther Ouwehand:

“Gif hoort achter slot en grendel. Particulieren zijn zich te weinig bewust van de gevaren van bestrijdingsmiddelen. De middelen staan in tuincentrum en bouwmarkt op de planken alsof het snoepjes zijn. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zal fors verminderen als ze uit het reguliere schap worden gehaald en de winkelier de  klant bij elke aankoop moet voorlichten.”

Persbericht Partij voor de Dieren