De grote zeedieren in de Noordzee en rond Engeland en Wales dienen beter beschermd te worden, aldus de Britse organisatie The Wildlife Trusts. De organisatie pleit dan ook voor beschermde gebieden voor dieren als walvissen, dolfijnen, bruinvissen en haaien.

Noordzee
Reuzenhaai | Foto: Wikimedia Commons

De reuzen van de Noordzee worden zwaar bedreigd door scheepvaart, verontreiniging en overbevissing. The Wildlife Trusts wil dat er zeventien beschermde gebieden komen op plaatsen met voedselrijk water. Volgens het Wereld Natuur Fonds zou dit een welkome ontwikkeling zijn, aldus een woordvoerder:

“Nog geen vier procent van het Nederlandse deel van de Noordzee is nu beschermd. De afgelopen vijftig jaar is de biodiversiteit met meer dan de helft afgenomen en zijn soorten als haaien en roggen bijna verdwenen.”

In de Noordzee en rond Engeland en Wales zijn 29 verschillende walvissoorten te vinden, dolfijnen, bruinvissen en de op-een-na-grootste haai ter wereld, de reuzenhaai. Alleen de walvishaai is groter. Vorige week nog werd een reuzenhaai van zo’n 4 meter waargenomen in de Noordzee. Ondanks wat zijn naam doet vermoeden is deze haai geen vleeseter.

Een netwerk van beschermde gebieden zou betekenen dat 30% van de Noordzee rust krijgt, volgens het WNF zou het onderwaterleven op deze manier de kans krijgen zich te herstellen.

Bron: NOS.nl & Parool.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.