Er is gekozen voor de naam Naturashond als nieuwe naam voor de bastaardhond. Dier&Recht kreeg na haar oproep van vorige week voor het bedenken van een nieuwe, positieve naam voor het vuilnisbakkie meer dan 1400 reacties binnen. Onze jury, variërend van huisvrouw tot professor, van Sacha Gaus tot de dierenartsen Hans Nieuwendijk en Bert van Toor hadden er een hele kluif aan.

naturashond
Foto Credit: Savannahgsmommy via Compfight cc

Aldus Hans Baaij, directeur van Stichting Dier&Recht:

“Het was niet makkelijk om de juiste naam te kiezen. Er zaten veel leuke en goede inzendingen tussen. Veelgehoorde suggesties waren onder andere vubara, mixhond en multihond. We hebben uiteindelijk gekozen voor Naturashond, omdat de naam alles in zich heeft en goed klinkt. Bovendien kan de naam in veel verschillende situaties gebruikt worden.”

Naturashond is goed te combineren met een geografische aanduiding. Dus de Amelandse Naturashond als de hond in Ameland gefokt is of een Haagse Naturashond voor een hond uit het asiel aldaar. Zo kan zich zomaar het volgende gesprek voordoen op straat:

“Mooie hond heeft u daar, mevrouw. Wat is dat voor een ras?’’
“Dit is een Drentsche Naturashond meneer.”

Het aantal reacties was ver boven verwachting en is voor Dier&Recht een duidelijk signaal dat dit een onderwerp is dat leeft bij veel hondeneigenaren. Uit de reacties blijkt dat eigenaren van een Naturashond één grote gemeenschappelijke frustratie hadden: dat ze, wanneer werd gevraagd naar het ras van hun hond, nooit een goed antwoord konden geven en zich altijd moesten behelpen met de negatief klinkende termen zoals ‘vuilnisbakkie’ en ‘bastaardhond’. Dat hoeft nu gelukkig niet meer. Dier&Recht hoopt met de nieuwe naam positieve aandacht te genereren voor deze ondergewaardeerde honden.

Persbericht Dier&Recht