Op het Italiaanse platteland staat een klein boerderijtje met de naam ‘La Piccola Fattoria degli Animali’, oftewel ‘de kleine dierenboerderij’. Zo’n 20 varkens scharrelen er tevreden rond of genieten van een heerlijk modderbad. Deze varkens hebben het echter niet altijd zo goed gehad. Ze zijn namelijk stuk voor stuk gered door Federica Trivelli, een barmhartige Italiaanse met een missie om (ooit) alle Italiaanse varkens te redden van hun geplande gang naar het slachthuis.

kleine dierenboerderij
Gelukkige varkens op de kleine dierenboerderij | Foto: Federica Trivelli

In een omgeving waar het boerenseizoen nog altijd wordt geopend met een jaarlijkse varkensslachting en het maken van (bloed-)worsten en de bekende Italiaanse salami of parmaham, is de opvang van varkens geen breed gedragen visie. Federica laat zich daar niet door uit het veld staan. Dag en nacht staat ze paraat om varkens te redden.

Onleefbare situatie
Het begon allemaal een aantal jaren geleden met een Vietnamees varken dat ze Bombi heeft genoemd. Bombi werd door Federica aangetroffen in een voor hem onleefbare situatie. Hoewel zij op dat moment als dierenactiviste al vele boerderijen en slachthuizen had bezocht, voelde ze bij Bombi direct een drang om hem uit zijn benarde positie te bevrijden en zijn leven te redden:

“We wilden hem niet kopen, want we wilde geen geld geven aan die afschuwelijke boeren. Daarom hebben we met hen onderhandeld en uiteindelijk het varken geruild voor wat fitnessapparatuur en hebben we aantal schuren van de boer opnieuw geschilderd.”

Voedselrevolutie
Sindsdien biedt Federica onderdak en veiligheid aan voor varkens uit heel Italië. Een bijzonder reddingsverhaal is dat van een klein biggetje dat helemaal aan de andere kant van Italië werd gevonden. Het hulpeloze diertje was daar gedumpt in een plastic tas. Met behulp van vrijwilligers is hij door het hele land vervoerd en uiteindelijk bij zijn nieuwe veilige thuis gebracht. Federica heeft ervoor gekozen om dit biggetje Spartacas te noemen, naar de bekende slaaf die de opstand leidde tegen het oude Romeinse Rijk. Deze Spartacus (inmiddels een volwassen varken van 400 kg) staat voor Federica symbool voor de ‘voedselrevolutie’ die ze hoopt te ontketenen; een wereld waarin niemand vlees eet.

kleine dierenboerderij
Foto: Federica Trivelli

Horrorfilm
De omstandigheden waarin de varkens moesten leven voordat ze bij Federica kwamen wonen, zijn volgens haar afschuwelijk, dieronwaardig en te vergelijken met een horrorfilm. In 2013 heeft de organisatie Compassion in World Farming (CIWF) een bezoek gebracht aan 11 Italiaanse varkensboerderijen. Ze ontdekten dat geen van deze boerderijen voldeden aan de EU-richtlijnen voor varkenswelzijn.

Dankzij het harde werk van Federica en de inzet van de vele vrijwilligers die haar hierbij steunen, kan een groeiend aantal varkens in hun nieuwe onderkomen dagelijks genieten van een modderbad, krijgen zij een goede en liefdevolle verzorging en kunnen ze onbezorgd oud worden. Om dit te kunnen doen besteed Federica al haar vrije tijd en geld aan de varkens:

“Ik ga nooit uit eten, koop nooit merkkleding of –tassen, ga nooit op vakantie en een duur kapsel boeit me niet. Als ik iets écht nodig heb, koop ik het op de markt en ga ik voor de goedkoopst mogelijke optie. Al mijn geld en spaartegoeden is voor de varkens. Als ik een miljonair was, zou ik ze allemaal redden!”

Wil je meer weten over de bijzondere missie van Federica of een kijkje nemen in haar La Piccola Fattoria degli Animali? Klik dan hier voor meer informatie, foto’s en filmpjes van de gelukkige varkens, of bezoek de website (in het Italiaans).

Bron © PiepVandaag.nl Anya van Eijck