Wilde zwijnen zijn gemeengoed geworden in Barcelona. Vorig jaar werden in de stad maar liefst 1.200 incidenten tussen mensen en everzwijnen gemeld. Deze mens-dierproblematiek is voornamelijk het gevolg van mensen die de zwijnen voedsel geven, en blijven geven. In een poging om het aantal incidenten terug te brengen, heeft de regering nu besloten de dieren af te maken.

wilde zwijnen
Barcelona doodt op grote schaal wilde zwijnen | Foto: Pixabay

“Geen enkele dierenarts doodt graag dieren. Het is iets wat we niet leuk vinden en niet zouden moeten doen”, zei de Spaanse dierenarts Carles Conejero terwijl hij ’s nachts wilde zwijnen doodde in Barcelona. Conejero staat aan het hoofd van een programma om de everzwijnenpopulatie in de Spaanse stad onder controle te houden.

“Hier in Barcelona hebben we dit probleem al een hele tijd. Ik denk dat het probleem in 2010 is begonnen. De wilde zwijnen raakten gewend aan de stedelijke omgeving”, zei Conejero. Bovendien werd een meisje naar het ziekenhuis gebracht na een interactie met een wild zwijn, in de stad Cadaques ten noordoosten van Barcelona.

Doden niet nodig

Als mensen zouden stoppen met het voeren van de varkens, zou het doden van de dieren niet nodig zijn. Maar omdat mensen ze blijven voeren, raken de dieren er langzaam aan gewend om in de stedelijke omgeving te verblijven. Buurtbewoner Alex (40):

“Ze eten van het afval, en toeristen die voor excursies komen voeren ze […] ze zijn niet langer wilde dieren meer, ze kamperen hier net als katten.”

De mensen begrijpen vaak niet dat het voeren de dieren ertoe dwingt om te overleven in een omgeving waar ze dat normaal niet kunnen. Zo worden de wilde zwijnen afhankelijk van menselijke hulp.

Doden niet oplossing

“Als we zo doorgaan, wordt het een puinhoop. Het zal een complete ramp worden. We houden het probleem in stand en lossen het niet op. Dat wil zeggen, als we alleen maar zwijnen doden, zal het probleem niet worden opgelost”, voegde hij eraan toe.

Conejero’s team gebruikt dropnetten om de zwijnen te vangen, ze te verdoven en ze vervolgens te euthanaseren. Naast het doden van de zwijnen, maakt Barcelona plannen om vuilnisbakken beter te beveiligen, boetes te gaan uitdelen aan bewoners die de dieren voeren en sociale bewustwordingscampagnes te starten.

Bron:

Rome wil wilde zwijnen doden om varkenspest

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee