Italië is begonnen met het doden van wilde zwijnen nadat de Afrikaanse varkenspest onder de dieren werd geconstateerd. Ook de zwijnen die in Rome leven worden waarschijnlijk niet bespaard na het aantreffen van het virus bij dode varkens. In de Italiaanse hoofdstad leven duizenden wilde zwijnen die worden aangetrokken door de overvolle afvalbakken. 

Wilde zwijnen
Rome wil wilde zwijnen doden om varkenspest | Foto: Pixabay

Afgelopen maandag brachten de lokale autoriteiten het bericht naar buiten nadat er paniek uitbrak doordat er bij dode wilde varkens de Afrikaanse varkenspest is vastgesteld. De wilde everzwijnen worden als een grote plaag beschouwd. Ze zijn niet meer weg te denken uit het Romeinse straatbeeld: ze worden aangetrokken door de overvolle en stinkende vuilnisbakken. Naar schatting leven er in Rome tussen de vijf- en zesduizend wilde zwijnen.

Door de recente pandemie bestaat het vermoeden dat de wilde dieren een stuk tammer zijn geworden. Op social media krioelt het van de filmpjes waarop te zien is hoe de alledaagse bezigheden van de everzwijnen destijds het straatbeeld overnamen van de mensen die binnen moesten blijven. De beelden vertoonden hoe twee zeugen hun kleintjes achteloos melk gaven op het midden van een rijbaan, een zwijnenfamilie die een zebrapad overstak tot beelden van zwijnen die de boodschappen jatten van klanten die net uit een supermarkt komen.

Vooral in de wijken van Rome wordt de overlast die de wilde varkens veroorzaken, als een plaag ervaren. Men stelde zelfs vrijwillig een avondklok in nadat een vrouw door een wild zwijn was aangevallen. Door het doden van de wilde zwijnen vanwege de Afrikaanse varkenspest kan het mes aan twee kanten snijden, volgens sommige bewoners van de Italiaanse hoofdstad.

Selectief verminderen

Voordat er een beslissing valt, worden er eerst maatregelen getroffen gericht aan de bevolking. Picknicken is verboden waar de zwijnen vaak vertoeven en wandelaars krijgen het dwingende advies om hun schoenen goed schoon te maken na een bezoek aan het bos, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Daarnaast is het ten strengste verboden om de dieren te voeren of te benaderen. Tevens worden de vuilnisbakken goed afgeschermd. Het is nog in beraad of de dieren daadwerkelijk worden afgemaakt in en rondom de hoofdstad van Italië. Andrea Napoletano, ambtenaar van de regio Lazio waar Rome aan toebehoort, verklaarde aan de staatzender RAI:

“Het voorgelegde plan is om de populatie wilde zwijnen selectief te verminderen.”

In Piemonte en Ligurië  in het noordwesten van Italië, zijn ze onlangs begonnen met het doden van wilde zwijnen, aldus de verklaring van regeringscommissaris Angelo Ferrari – speciaal aangesteld om de Afrikaanse varkenspest aan te pakken – tegen de krant La Republica. Terwijl daar al maanden geleden de eerste besmetting van de Afrikaanse varkenspest was vastgesteld. Er lijkt geen verband te zijn tussen de Afrikaanse varkenspest die in Noord-Italië is opgedoken en de besmetting die onlangs is gevonden bij een Romeinse zwijn. Vermoedelijk had het dier in Rome gesnoept van resten van besmet vlees dat was gevonden op straat of in een vuilnisbak.

Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virale ziekte die wilde en gedomesticeerde landbouwvarkens treft. Het ziektebeeld is heftig en kan de dood tot gevolg hebben, daarentegen kunnen de dieren ook herstellen. Italië, waar veel varkens worden vetgemest tot vlees voor de export, vreest voor varkenspest omdat het vlees dan niet afgezet kan worden. Onrust heerst nu bij de Italiaanse varkenshouders. Raken hun dieren besmet, dan komt de productie en export van de befaamde Italiaanse hammen en worsten in gevaar.

Vorig jaar was de Italiaanse export goed voor 1,5 miljard euro. Afgelopen januari schorste China de invoer van Italiaanse varkensvlees nadat de ziekte was vastgesteld bij een wilde zwijn in de noordwestelijke regio Piemonte. De recente dood van een wilde zwijn in Rome lijkt de bestuurders te hebben wakker geschud. Volgens Andrea Costa, staatssecretaris van volksgezondheid, moet een deel van de dieren worden gedood. Ferrari is het eens met dit plan nadat het besmette gebied is onderzocht.

Afschieten

Jarenlang is er veel gesteggel over het wel of niet afschieten van de wilde zwijnen tussen de voor- en tegenstanders. Volgens de Italiaanse minister van volksgezondheid, Andre Costa:

“Het aantal zwijnen is in heel Italië een probleem en op nationaal niveau is er een grootschalige ruiming nodig, ondanks de bezorgdheid van dierenrechtengroeperingen en milieuactivisten.”

In de verklaring die is opgesteld door de Italiaanse dierenwelzijnorgnisatie OIPA, staat vermeld dat:

De Afrikaanse varkenspest niet kan worden bestreden door de jagers erop uit te sturen om de everzwijnen af te schieten. De wilde zijnen zijn niet het probleem in Rome, het afvalprobleem op straat is door de jaren heen ernstiger geworden. Dit lokt de dieren naar de stad toe.

Ook de Italiaanse Anti-Vivisectie Liga (LAV) komt op voor de belangen van het wilde zwijn en vindt dat de Afrikaanse varkenspest niet kan worden overgelaten aan jagers. LAV voegt toe:

“Kijk naar de landen België en Tsjechië, daar is de Afrikaanse varkenspest niet uitgeroeid door het massaal doden van de dieren, maar dankzij het plaatsen van hekken rondom de besmette gebieden.”

De dierenactivisten en de Italiaanse dierenbescherming prosteren hevig tegen het plan als Rome de wilde zwijnen gaat doden en de dierenrechtenactiviste Rita Corboli concludeert:

“Dat een geïsoleerd geval van varkenspest, een ziekte die niet overdraagbaar is op de mens, nu wordt aangegrepen om bloed te kunnen vergieten voor het massaal doden van wilde zwijnen. Niet de zwijnen zijn de boosdoeners, maar de afvalhopen op straat zijn het échte probleem.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman