Arjen Lubach: dierenleed is niet de bedoeling (video)

Schrijver en presentator Arjen Lubach kreeg op 3 oktober de vakjuryprijs tijdens de uitreiking van de House of Animals Awards 2018 in Amsterdam. De vakjury roemde dat in Zondag met Lubach dierenleed aan de orde komt en op unieke wijze aan de kaak wordt gesteld. Volgens de winnaar is ‘niks de bedoeling’ en dus ook dierenleed niet.

Lubach

Arjen Lubach wint vakjuryprijs House of Animals Awards 2018 | Foto: Animals Today

Lubach was ook genomineerd in een andere categorie, maar het was dringen in de eindstrijd. Loretta Schrijver overhandigde namens de vakjury een Gouden Vogel aan Lubach. De jury roemde hoe Zondag met Lubach de misstanden in de bio-industrie onder de aandacht heeft gebracht, met onder meer het Slechter Leven Keurmerk en de bijbehorende stickers, die geïntroduceerd werden in september 2017:

Lubach

Al snel doken de Slechter Leven stickers op in de supermarkt | Foto: pdf Zondag met Lubach #ZML

‘Niks is de bedoeling’
Na het accepteren van de Gouden Vogel ging Lubach in op zijn drijfveer en levensvisie ten aanzien van dieren en dierenleed:

“Ik heb een levensfilosofie, en dat is ‘niks is de bedoeling’. Ik ben mijn hele leven doodgegooid met het idee dat dingen de bedoeling zijn, dat een god iets heeft bedacht, of dat de mensen iets hebben bedacht, dat iets de bedoeling is. En mijn levensfilosofie is inmiddels dat niks meer de bedoeling is en dat het eigenlijk de bedoeling is dat we zelf die bedoeling gaan vinden.”

De winnaar doelt met deze wat cryptische omschrijving op de vanzelfsprekendheid waarmee wordt aangenomen dat dieren er zijn om de mens te dienen:

 

‘Oordeel niet te snel’
Volgens Lubach komt er een tijd dat we terugkijken op dierenleed en de bio-industrie en ons afvragen aan welke kant van de geschiedenis we stonden om er iets tegen te ondernemen. De volle zaal gaf hem moed:

“Tot die tijd moet het van ons komen met z’n allen. Hou het wel vreedzaam, zorg voor bewustwording. Oordeel niet te snel, er zijn gewoon mensen die er minder lang over na hebben gedacht. Ikzelf ben ook geen heilige, maar deze avond sterkt mij in het idee dat we op de goede weg zijn. Dank jullie wel, dit is een geweldige prijs.”

Lubach

Arjen Lubach heeft de vakjuryprijs gewonnen | Foto: Abbink Fotografie

Bekijk de uitzending van Zondag met Lubach over de bio-industrie:


House of Animals Awards

De House of Animals Awards bestaan uit publieksprijzen, een vakjuryprijs en een prijs van vertegenwoordigers van bijna alle grote dierenbeschermingsorganisaties in Nederland. Er wordt onder andere gekeken naar impact, lef, creativiteit en/of journalistieke integriteit.

Lees over de uitreiking van de House of Animals Awards 2018:

Arjen Lubach, Floortje Dessing en Jaap Jongbloed winnaars House of Animals Awards 2018

©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Goed dat bekende mensen ruimschoots aandacht vragen voor dierenleed.
  Op die manier wordt ook een groot publiek bereikt en omdat hij populair is raakt het ook mensen die hier normaal niet naar willen luisteren.
  Ik heb er veel moeite mee dat vooruitgang en bewustwording zo ontzettend langzaam gaan.
  Maar gelukkig zijn er wel veranderingen gaande, steeds meer mensen eten vaker vegetarisch en vegan eten is hot aan het worden.
  Hopelijk blijft dat niet bij een tijdelijke trend maar zal het zich steeds verder verspreiden.
  Ieder diertje dat lijdt voor en door mensen is er een te veel!