Nadat eerder door de politie een demonstratieverbod was afgegeven voor het bos in Hambach (D), deel van de grootste bruinkoolmijn van RWE, heeft de rechter van Münster in een kort geding een tijdelijk rooiverbod afgekondigd. Zeker 100 hectare bos moet plat voor de winning van bruinkool, de meest vervuilende van alle fossiele brandstoffen.

bruinkool
Bruinkoolwinning door RWE in Duitsland | Foto (illustratief): publiek domein

Energiemaatschappij RWE is de grote belanghebbende in dit conflict met natuurbeschermers over de vernietiging van het bos. Bruinkool wordt in Duitsland nog steeds gebruikt als brandstof voor elektriciteitscentrales, vooral in het oostelijk deel van de Bondsrepubliek. BUND, de Duitse bond voor natuur- en milieubescherming, had in een kort geding bij de rechter om het rooiverbod gevraagd van het bos in Hambach.

Bruinkool ruïneert landschap
Bruinkool is van alle fossiele brandstoffen de meest vervuilende. De mijnbouw ruïneert het landschap door enorme gebieden volledig af te graven, omdat daar een bruinkoollaag aan het oppervlak ligt. Hambach ligt in de Duitse gemeentes Niederzier, Düren en Elsdorf, Rhein-Erft-Kreis en is de grootste bruinkoolmijn van RWE. De bruinkool wordt in dagbouw gedolven, waardoor er steeds weer een nieuw gebied ten prooi valt aan de graafwerkzaamheden.

In 2007 had de bruinkoolmijn een omvang van 3.389 hectare, maar deze kan nog doorgroeien tot 8.500 hectare. Elk jaar wordt 40 miljoen ton bruinkool gedolven. De geschatte hoeveelheid bruinkool is 1.772 miljoen ton (Wikipedia). Nadat het volledige gebied afgegraven is wordt de enorme kuil het op een na grootste meer van Duitsland.

bruinkool
De mijnbouw ruïneert het landschap | Foto: publiek domein

Grondeigenaren weigerden toestemming te verlenen aan de demonstranten om op hun terrein te komen, schrijft de Telegraaf. Energiemaatschappij RWE bezit zelf een deel van het gebied en ook daar mocht niet gedemonstreerd worden. Volgens de politie van Aken is het demonstratieverbod ingesteld omdat de definitieve locatie te laat bekend was. Daaruit volgend kon geen veiligheidsplan opgesteld worden.

De bussen zullen rijden
Door deze samenloop zou de noodzaak voor een demonstratie voorlopig ook vervallen zijn, maar volgens woordvoerder Uwe Hiksch van de organisatie gaan ze er nu een ’happening’ houden, of een lekkere boswandeling maken. Want ‘de bussen zijn gereserveerd en zullen rijden’. Nadat in september tijdens een demonstratie gewonden vielen is te hopen dat de boswandeling ruikt naar herfst en paddenstoelen, niet naar uitlaatgassen van arrestantenwagens.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel