Op Werelddag voor Boerderijdieren overhandigde Animal Rights 25.000 verzamelde handtekeningen voor de petitie Verbied de eendenfokkerij, aan de leden van de Tweede Kamer. Volgens Animal Rights-campagneleider Erwin Vermeulen tonen de handtekeningen aan dat velen in Nederland en daarbuiten vinden dat ‘deze exportindustrie dient te verdwijnen’.

eendenfokkerij
De eendenfokkerij dient te verdwijnen | Foto: screenshot video Animal Rights

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren kondigde na het in ontvangst nemen van de petitie Kamervragen aan. Ze gaat zich inzetten om een meerderheid te krijgen voor een verbod op de eendenhouderij, in navolging op de nertsenhouderij. Erwin Vermeulen, campagneleider van Animal Rights:

“Vanaf het moment dat de eenden uit het ei kruipen, totdat ze ruim 9 weken later geslacht worden, ondergaan de dieren een onacceptabele lijdensweg.”

‘Onvergefelijk wreed’
De verborgen-camera-beelden van Animal Rights uit de eendenschuren en de undercoverbeelden die gemaakt zijn tijdens het vangen van de eenden voor transport, naast de geopenbaarde inspectierapporten van het eendenslachthuis, tonen aan dat deze industrie ‘onvergefelijk wreed is’, aldus Vermeulen.

Misstanden eendenfokkerijen: eenden geschopt en doodgeslagen

Handhavingsverzoek
Animal Rights wacht nog steeds op uitvoering van het handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA naar aanleiding van de beelden, maar hoopt dat ondertussen ook de politiek deze strijd oppakt en zich niet gaat buigen over nieuwe regeltjes en cosmetische welzijnsverbeteringen. Vermeulen:

“Genoeg leed is geschied, het moet nu voor eens en voor altijd afgelopen zijn.”

Structureel
De recente undercoverbeelden uit de eendenfokkerij, uitgezonden door RTL Nieuws, waren genomineerd voor de House of Animals Awards 2018. Onderstaande schokkende beelden dateren uit 2017 en tonen aan dat er binnen de eendenfokkerij sprake is van structureel dierenleed.

Animal Rights filmt misstanden Veluwse eendenfokkerijen (video)

Persbericht Animal Rights