Voor het eerst oordeelt een rechtbank in Argentinië dat een advocaat drie windhonden mag verdedigen bij de rechtbank wegens dierenmishandeling. De honden werden ingezet bij illegale hondenraces en zijn vorig jaar gered na een inval van de lokale politie bij een illegale hondenrace in Cutral-Co, een oliestadje in centraal Argentinië. Op de plek waar de dieren verbleven, zijn injectienaalden gevonden, waaruit geconcludeerd kan worden dat de honden voor de race met drugs geïnjecteerd werden voor een betere prestatie.

Argentijnse racehonden krijgen eigen advocaat
Argentijnse racehonden krijgen eigen advocaat | Foto: publiek domein

Vaak worden windhonden voor hondenraces gedrogeerd en volgestopt met steroïden. Teefjes moeten renners blijven voortplanten en verliezers van de racen worden dood langs de kant van de weg gevonden of hangend aan een boom. Door de schokkende realiteit van deze honden, hebben politici en lokale beroemdheden zich ingezet om deze mishandeling wettelijk te laten verbieden.

Alle activiteiten waarbij dieren worden ingezet ter vermaak zijn inmiddels officieel verboden in het land, zoals stierengevechten sinds 1822, hanengevechten sinds 1954 en hondenraces sinds 2016. Toch worden er regelmatig nog illegale wedstrijden ontdekt.

Het Argentijns rechtssysteem staat toe dat een dier kan worden gezien als slachtoffer van mishandeling | Foto: publiek domein

Belangrijke verandering in de dierenrechten

Rechter Mario Tommasi heeft toegestaan dat de drie windhonden die gered zijn uit de industrie een eigen advocaat krijgen. Het Argentijns rechtssysteem staat toe dat een dier kan worden gezien als slachtoffer van mishandeling en daarom geen object is. Het is voor het eerst dat dieren in Argentinië worden bijgestaan door een eigen advocaat. Dit is van groot belang voor de dierenrechten, want dit betekent dat advocaten bij toekomstige rechtszaken over dierenmishandeling een beroep kunnen doen op deze uitspraak en andere dieren die slachtoffer zijn van mishandeling kunnen vertegenwoordigen. De officier van Justitie:

“Er kunnen nieuwe juridische procedures worden gestart door particuliere advocaten, omdat er veel mishandeling plaatsvindt. We hebben in Neuquén meer dan 500 klachten over dierenmishandeling binnengekregen via onze app voor deze meldingen.”

‘Het dier kan zichzelf niet uitdrukken, het kan zichzelf niet verdedigen, daarom zijn wij hier’ | Foto: publiek domein

Toegewezen advocaat

Noraly Melo, directrice van het dierenrechteninstituut van de Orde van Advocaten ´Instituto de Derecho Animal del Colegio de Abogados´, draagt de zorg voor de honden en zij is ook de advocate van de windhonden. Het gaat om drie jonge gecastreerde windhonden, die sinds hun bevrijding nooit zijn opgeëist door hun baasjes. Er zijn inmiddels drie verdachten aangehouden en binnenkort vindt de hoorzitting plaats. Melo:

“Over het algemeen worden dieren vertegenwoordigd door organisaties of hun eigenaren, maar hier waren het de eigenaren die hen mishandelden. Het dier kan zichzelf niet uitdrukken, het kan zichzelf niet verdedigen, daarom zijn wij hier, om de stem te zijn van diegenen die geen stem hebben; op dezelfde manier dat kinderen en mensen met een handicap worden bijgestaan.”

 

Bronnen:

#GNvdD: Argentinië verbiedt races met galgo’s

.
©
AnimalsToday.nl Jennie Cools