In het AquaDom aquarium in Berlijn zijn 1.500 vissen overleden nadat de tank waarin ze werden gehouden door onbekende oorzaak openbarstte. Onder de vissen bevonden zich tropische vissen, zoals de anemoonvis (clownvis), langvinvleermuisvis en Picasso-doktersvis. Zo’n vijfhonderd vissen uit andere tanks konden worden gered.

1.500 vissen
Aquarium in Berlijns hotel barst open: 1.500 vissen overleden | Foto: publiek domein

Het enorme cilindervormige aquarium was 16 meter hoog. Het was tevens de hoofdattractie van het Radisson Blu Hotel in het DomAquarée-recreatiecomplex in Berlijn. Bij het instorten van de tank stroomde meer dan 1 miljoen liter water weg. De knal was zo enorm, dat twee seismografen in de stad trillingen registreerden. De vissen werden alle kanten opgeslingerd en begaven het onder de snelle drukwisselingen of in de vrieskou op straat. Wat er overbleef, was een enorme ravage met overal dode vissen en puin. Ook twee mensen raakten gewond door rondvliegend glas en zijn met snijwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Geen zuurstof

DomAquarée had naast de grote tank nog een aantal andere kleinere tanks waarin ze nog zo’n vijfhonderd vissen hielden. Door de instorting van de grote tank, kwamen deze tanks zonder stroom te zitten. Hierdoor kwam er onvoldoende zuurstof in het water en ontstond ook voor deze vissen een levensbedreigende situatie. Gelukkig konden reddingswerkers deze dieren op tijd redden. 

Verschillende organisaties, waaronder de Berlijnse Zoo, hebben aangeboden de geredde vissen op te vangen. 

Onbekende oorzaak

De oorzaak van de uitbarsting van het aquarium is onbekend, maar de hoogste veiligheidsfunctionaris van Berlijn, Iris Spranger, vertelde het Duitse persbureau DPA dat “de eerste aanwijzingen wijzen op materiaalmoeheid”.

Het Amerikaanse bedrijf Reynolds Polymer Technology, dat twintig jaar geleden het cilindergedeelte van de tank produceerde en installeerde, heeft verklaard dat het een team stuurt om de breuk te onderzoeken. 

Dodelijke val

Het ongeluk heeft onder diverse dierenhulporganisaties de discussie opgerakeld of het nog wel verantwoord of wenselijk is om dieren tentoon te stellen alsof ze niet meer dan kunst aan de muur zijn.

“Het Aquadome veranderde in een dodelijke val voor alle dieren die er vastzaten. Deze door de mens veroorzaakte tragedie toont aan dat aquaria niet veilig zijn voor vissen en ander zeeleven”, aldus People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) Duitsland.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel