Anti-jachtactivisten in Engeland blijken het doelwit van bizarre opsporingspraktijken. Een GPS-tracker werd bij toeval onder de auto van een van de activisten gevonden, tijdens een onderhoudsbeurt. Hierna ontdekte ook een andere medewerker een detector aan zijn voertuig.

Foto credit: tom ballard2009 via Compfight cc
Foto credit: tom ballard2009 via Compfight cc

De verhoudingen tussen voor- en tegenstanders van de jacht kunnen erg grimmig zijn en soms ontstaan er onveilige situaties. Een groep anti-jachtactivisten, betrokken bij het hertenopvangcentrum van the League Against Cruel Sports in het Britse graafschap Somerset, ontdekte onlangs dat de auto’s van twee personen waren uitgerust met GPS-trackers.

Het hertenopvangcentrum is omgeven door jachtterrein en de medewerkers maken zich er hard voor de herten- en vossenjacht in hun omgeving terug te dringen. Daarom vermoedt men dat jachtaanhangers de apparaten hebben bevestigd. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de trackers.

Eduardo Goncalves van the League Against Cruel Sports denkt dat de jagers willen weten waar hun tegenstanders zich bevinden, als er een jachtpartij plaatsvindt. De activisten volgen de jagers en hun prooi namelijk en leggen beelden vast. Aangezien de jagers hun bloederige activiteiten liever zo veel mogelijk in het geniep uitvoeren, proberen ze de activisten op allerlei manieren te ontmoedigen hen te volgen.

Goncalves:

“Het is onder alle omstandigheden schokkend als een elektronisch traceersysteem gebruikt wordt om iemand ervan te weerhouden getuige te zijn van illegale activiteiten en zo te voorkomen dat deze worden gefilmd. Maar om privévoertuigen te volgen die gebruikt worden door familieleden van de actievoerders, en waarin ook hun kinderen vervoerd worden, doet vermoeden dat de bloeddorstigheid van deze personen hun gevoel voor fatsoen en acceptabele grenzen heeft uitgeschakeld.”

Voor de actievoerders is het heel verontrustend te weten dat mensen met verkeerde bedoelingen om hun huis hebben rondgeslopen. Een van hen zegt hierover:

“We worden gevolgd, omdat mensen in deze regio die er plezier aan beleven om dieren te martelen, weten wie we zijn. We houden hun jachtpartijen in de gaten om te zien of er illegale praktijken plaatsvinden. Met de trackers konden ze zien waar mijn gezin en ik ons bevonden, of ik weg was, of er iemand thuis was en of we in de buurt van een jachtpartij waren.”

De organisatie weet niet welke jachtgroep de trackers heeft bevestigd, in de graafschappen Cornwall, Devon en Somerset (het zuidwestelijk deel van Groot-Brittannië) zijn er zo’n 40 actief. The League Against Cruel Sports neemt veiligheidsmaatregelen en heeft alle medewerkers in het land gevraagd hun auto’s te controleren. Andere dierenwelzijns- en anti-jachtorganisaties, zoals het IFAW en jachtsaboteurgroepen, volgen dit voorbeeld.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde