Gourmetstellen, tafelgrills en koekenpannen hebben vaak een anti-aanbaklaag. Deze laag (teflon) kan voor vogels in huis schadelijk zijn en in veel gevallen zelfs dodelijk.

©Marieke Bouman / Stichting de Moderne Papegaai
©Marieke Bouman / Stichting de Moderne Papegaai

In een pan of apparaat met anti-aanbaklaag (teflon) zit polytetrafluorethyleen, een stof die bij oververhitting van de pan schadelijk is voor vogels. Het beste kunnen de vogels tijdens gebruik van pannen met teflonlaag in een andere ruimte gezet worden. Na het koken of bakken is het verstandig de kamer goed te luchten zodat er geen schadelijke dampen meer in de lucht hangen die het kwetsbare ademhalingssysteem van een vogel kunnen beschadigen.

Benauwdheid
Teflon kan ernstige acute benauwdheid bij vogels te weeg brengen. Regelmatig stikken vogels door deze voor hen giftige dampen. Schattingen gaan uit van honderden slachtoffers per jaar. Regelmatig vinden mensen hun papegaai dood in de kooi de dag nadat er gegourmet of gegrild is. Met name koken waarbij de pannen leeg op de warmtebron staan, is risicovol. De giftige dampen komen namelijk alleen vrij als de anti-aanbaklaag te heet word of aanbrandt. Ook tosti-ijzers vormen hierdoor een groot gevaar.

Vogels die blootgesteld zijn aan teflon-dampen hebben direct medische zorg nodig om hen van extra zuurstof te voorzien. Er bestaan pannen zonder anti-aanbaklaag. Pannen van het merk Greenpan bijvoorbeeld, bevatten geen teflon. Vertel vogeleigenaren in uw omgeving over dit gezondheidsrisico, veel mensen zijn niet op de hoogte van de gevaren van teflon voor hun vogel(s).

Bronnen: Vogelvereniging Aves,  LICG ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema