Het is een smerig geheim in de Amerikaanse renpaardenindustrie: de veulens die uitsluitend worden geboren, zodat hun moeder een ander veulen met renpotentie kan zogen. Het biologische veulen verdwijnt via de achterdeur en wacht een leven als wees of erger, vertrekt als pasgeborene naar de slacht.

veulens
Molly is een van de veulentjes die het geluk had terecht te komen bij Last Chance Corral

Victoria Goss ontdekte deze gruwelijke waarheid van de zogenaamde ‘nurse mare foals’ en startte ruim 30 jaar geleden een opvang voor deze pasgeboren dieren. Op haar boerderij Last Chance Corral in de staat Ohio vangt ze jaarlijks honderden weesjes op.

De renpaardenindustrie in Amerika is een miljardenbusiness. Wat niet veel mensen weten, is het enorme leed dat er achter de fok van volbloedpaarden schuilgaat. Zo moet een topmerrie met goede papieren elk jaar een veulentje voortbrengen. Regelgeving is dat de dekking echt moet plaatsvinden, dus niet via inseminatie. Dat betekent dat de merrie met het goede stamboek een bezoekje brengt aan de tophengst, waarna ze als het goed is een veulen met renpotentie voortbrengt. En omdat het om veel geld gaat, moet ze elk jaar een veulen voortbrengen.

veulens
Voor de renpaardenindustrie zijn deze veulentjes waardeloos | ©Last Chance Corral

Veulentjes zonder waarde

Omdat fokkers de topmerrie niet willen “belasten” met de opvoeding van haar veulen en vooral de focus leggen op de nieuwe zwangerschap, wordt haar veulen afgepakt en gezoogd door een andere merrie, zonder bijzonder stamboek. Maar deze “gewone” merrie geeft natuurlijk niet zomaar melk. Daarvoor heeft zij ook een veulentje gekregen. Dit veulen wordt gelijk bij haar weggehaald en wordt gezien als bijproduct van de industrie en heeft dus geen waarde. Het lot van deze pasgeboren dieren? De slacht.

Weggehaald bij hun moeder

Deze hulpeloze veulens worden dus alleen maar geboren zodat hun moeder melk gaat produceren voor de verzorging van een ander, duur veulen met veel potentie. De biologische veulens worden vrijwel direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Soms staan ze te verpieteren in een stal, of ze gaan al snel naar de slacht.

veulens
Direct na de geboorte worden de veulentjes van hun moeder gescheiden | ©Last Chance Corral

Veulenopvang

De ‘geluksvogels’ worden opgevangen door Victoria Goss, die in 1986 de opvang Last Chance Corral oprichtte.

“Deze veulens worden alleen maar geboren, zodat hun moeders melk gaan geven. De moeder zal een volbloedbaby opvoeden, zodat diens moeder gelijk weer gedekt kan worden. Haar taak is het om elk jaar een racepaardbaby voort te brengen. Als wij er niet waren, zouden al deze veulens dood zijn.”

Victoria vangt de veulens op en leert ze zelfstandig melk te drinken, ze geeft ze medicatie indien nodig en vooral heel veel liefde. De zeer kwetsbare dieren zijn soms maar een paar dagen oud en moeten het zien te redden zonder de zorg van hun moeder. Als ze ze er bovenop heeft gebracht, zoekt ze een ‘forever home’ voor ze.

In deze video legt Victoria uit waarom ze zich inzet voor de veulentjes:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
“Het zwaarste is niet het bij elkaar krijgen van het geld voor de verzorging. Het zwaarste is dat we dagelijks een gevecht leveren om ze levend te houden. Het is heel moeilijk om een veulen door die eerste periode te krijgen, zonder moeder.”

Bronnen:

©Animals Today