Van kettinghond naar bofhond: dat is in het kort het ongewone verhaal van Aleco. Geboren op Kreta, Griekenland, wordt hij door zijn baasje al jong aan de ketting gelegd. Maar gelukkig werd hij hieruit gered door Takis Shelter en na enkele maanden geadopteerd door een liefdevol gezin. Er was echter één probleem: ze waren met de fiets naar Kreta gekomen. Een 3000 kilometer lange fietstocht door Europa volgde.

adoptiehond Aleco
Aleco in Duitsland | Foto: Takis Shelter non profit organisation/Facebook

Hannah en Llewellyn, een jong stel uit Leipzig, Duitsland, waren bezig aan het laatste deel van hun vier jaar durende wereldreis toen corona uitbrak. Ze waren genoodzaakt hun reis in Pakistan af te breken. In plaats daarvan besloten ze naar Griekenland te gaan voor een alternatieve laatste etappe van hun avontuur: een fietstocht van Kreta terug naar Duitsland. En als dat niet al ambitieus genoeg was, wilden ze dit het liefst samendoen met een hond, die ze in Kreta wilden adopteren. Om een geschikte hond uit te zoeken bezochten ze Takis Shelter, een grote dierenopvang bij Ierapetra op Kreta. Hannah kende Takis van de filmpjes over zwerfhonden die vaak viraal gaan op de sociale media.

Meer dan 400 honden

In Takis Shelter worden meer dan 400 geredde honden en tientallen katten liefdevol verzorgd. De opvang is opgezet door Takis Proestakis, een voormalig nachtclubeigenaar die alles verkocht om de zwerfdieren van zijn eiland te helpen. Veel van de opgevangen dieren zijn door hem persoonlijk uit hun erbarmelijke omstandigheden gehaald. Zo heeft hij tientallen verzwakte en vervuilde honden gered van een vuilstortplaats. Ook heeft hij samen met de lokale politie vele honden weggehaald bij eigenaren die de dieren nauwelijks verzorgden, ze aan de ketting hielden of in open kennels opsloten in de brandende zon. Veel van deze honden vinden, ook tijdens de lockdown, een gouden mandje bij mensen die het Shelter bezoeken. Dan reizen ze meestal per vliegtuig naar hun nieuwe huis in Duitsland, Oostenrijk, Nederland of Scandinavië.
.

Aleco alleen aan de ketting

Hoe anders zou de reis van Aleco naar zijn gouden mandje verlopen! Snel nadat Hannah en Llewellyn Aleco ontmoetten, wisten ze dat hij het hondje zou kunnen zijn dat de fietstocht naar Duitsland aan zou kunnen. Ondanks zijn trieste verleden was Aleco sociaal, sterk en enorm energiek. Aleco werd ontdekt in een olijfgaard, waar hij door zijn eigenaar met een korte ketting was vastgelegd aan een olijfboom. Toen Takis hem samen met de lokale politie weghaalde, had hij geen eten of water. Maar ondanks alles wat hij had meegemaakt, was zijn ziel nog niet gebroken, zo blijkt uit het filmpje hieronder.
.

.
Eenmaal bij Takis Shelter aangekomen, deed Aleco zich tegoed aan het eten en drinken dat daar in overvloed aanwezig was. Hij ontpopte zich snel tot een sociaal hondje met een pittig karakter en een tomeloze energie.
.

Verliefd

Toen Aleco kennismaakte met Hannah en Llewellyn was het liefde op het eerste gezicht. En het gevoel was helemaal wederzijds! Het stel bleef nog een week op Kreta om een band met Aleco op te bouwen en hem voor te bereiden op de lange fietstocht naar Duitsland. Llewellyn:

“Toen ik bij Takis Shelter kwam was ik overweldigd, er waren zo veel honden. Takis stelde ons aan veel van hen voor, maar het was toch steeds Aleco die eruit sprong. En nadat we hem een paar dagen hadden meegemaakt, wisten we dat hij de reis aan zou kunnen.”

Het stel had een speciale fietsaanhanger gekocht, waar ze Aleco stap voor stap aan lieten wennen. En het leek alsof hij ervoor was gemaakt: hij vond het allemaal geweldig. Na een week was hij er helemaal klaar voor en met zijn drieën vervolgden ze de reis. Ze hielden Takis op de hoogte met prachtige foto’s waarop duidelijk te zien is hoe gelukkig Aleco is met zijn nieuwe leven – en hoe gelukkig hun eigenaren zijn met hem.

De lange reis naar huis

Het trio fietste vanaf Kreta 3000 kilometer, via Italië, Oostenrijk en Tsjechië naar Duitsland. Aleco genoot enorm en paste zich gemakkelijk aan elke nieuwe situatie aan. Hij rende lekker naast de fiets mee als het kon, en als hij moe was of bij slecht weer zat hij prinsheerlijk in zijn aanhanger. En de onderlinge band werd gedurende de reis steeds sterker. Llewellyn:

“We hebben tijdens de reis een hele sterke band met elkaar opgebouwd. En heel veel vertrouwen. Aan beide kanten. Wij in hem, bijvoorbeeld dat hij goed op straat naast de fiets kon lopen, want dat kon gevaarlijk zijn. Maar ook het vertrouwen dat hij in ons heeft, dat wij het goed met hem voorhebben. Dat heeft zich zo in de tijd ontwikkeld.”

Thuis

Na een reis van bijna drie maanden is het drietal op hun eindbestemming Leipzig aangekomen. Na dit avontuur is duidelijk dat Aleco de jackpot heeft gewonnen: liefdevolle eigenaren die net zo veel van het buitenleven houden als hij, een warm huis, een zacht mandje en speelkameraadjes om mee te ravotten. En als het bij hem, net zoals bij zijn baasjes, weer gaat kriebelen, trekken ze eropuit met de aanhanger of maken ze lange wandelingen.

Aleco maakt in Duitsland voor het eerst kennis met sneeuw:
.

.Bronnen:

.
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.